Ana Sayfa Hukuk&Etik Sağlık Bakanı Demircan’dan ‘Performans’ Ve ‘Eş Durumu’ Açıklaması

Sağlık Bakanı Demircan’dan ‘Performans’ Ve ‘Eş Durumu’ Açıklaması

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, performans konusunun gündemlerinde olduğunu, yeniden gözden geçirmek için çalıştıklarını belirtirken, eş durumuna ilişkin de “Eş durumu bizim de üzerinde yeniden durma ihtiyacı hissettiğimiz bir yönetmelik. Bu konuyu düzenlemek istiyoruz çünkü eş durumu Türkiye’de sağlık çalışanlarında özellikle büyük sıkıntılara neden oluyor, bunu elden geçireceğiz” dedi.

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, performans konusunun gündemlerinde olduğunu, yeniden gözden geçirmek için çalıştıklarını belirtirken, eş durumuna ilişkin de “Eş durumu bizim de üzerinde yeniden durma ihtiyacı hissettiğimiz bir yönetmelik. Bu konuyu düzenlemek istiyoruz çünkü eş durumu Türkiye’de sağlık çalışanlarında özellikle büyük sıkıntılara neden oluyor, bunu elden geçireceğiz” dedi.

Sağlık Bakanı, Meclis Genel Kurulu’nda dün yaptığı konuşmada, Türkiye’de pratisyen hekim açığının önümüzdeki yıllarda kapanacağını belirterek, “Bu nedenle, tıpta uzmanlık için 6 bin olan kadroyu 8 bine çıkardık, 2 bin ilave ediyoruz. Bundan sonraki yıllarda giderek artıracağımız bir husus bu. Bu sayede asistan sayılarında artış olacaktır, nöbet konusundaki baskıyı bir şekilde azaltmış olacağız” dedi.

“PERFORMANS KONUSU BİZİM DE GÜNDEMİMİZDE, YENİDEN GÖZDEN GEÇİRMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Sağlık Bakanı, “performans” konusunda ise “Elbette ki performans konusu bizim de gündemimizde, yeniden gözden geçirmek için çalışıyoruz” dedi.

“SORUŞTURMASINDA SORUN OLANLARIN TEKRAR GÖZDEN GEÇİRİLMESİ VE ATANMASI KONUSU ZAMAN ALIYOR”

Atamaları yapılan pratisyenlerin soruşturmaları konusunu da değerlendiren Sağlık Bakanı Demircan, şöyle dedi:

“Biz yeni bir göreve atama yaptığımızda bunun soruşturmasını göreve başlatmadan tamamlamak zorundayız, Kanun Hükmünde Kararname gereği böyle. Soruşturması tamamlananları süratle atıyoruz çünkü bizim de ihtiyacımız var çalışanlara ama soruşturmasında sorun olanların tekrar gözden geçirilmesi ve atanması konusu zaman alıyor. Şimdi, 77’nci dönemde uzman olarak bin 65, pratisyen tabip olarak 7 bin 146 atama yapıldı. Bunların, ataması yapılan pratisyenlerin 4 bin 943’ü göreve başladı, diğerlerinin bir kısmı TUS’a başlamış, bir kısmı gelmedi, atamada form vermeyen var. Dolayısıyla şu anda bin 725 kişi var atama dışı tutmamız gereken. Uzmanlarda ise şu anda 245’inin ataması yapılmış, diğerlerinin soruşturması peyderpey geldikçe atamalarını yapıyoruz.”

“EŞ DURUMU BİZİM DE ÜZERİNDE YENİDEN DURMA İHTİYACI HİSSETTİĞİMİZ BİR YÖNETMELİK”

Eş durumu atamalarının da üzerinde yeniden durulması ihtiyacı olduğuna dikkat çeken Demircan, “Eş durumu bizim de üzerinde yeniden durma ihtiyacı hissettiğimiz bir yönetmelik. Bu konuyu düzenlemek istiyoruz çünkü eş durumu Türkiye’de sağlık çalışanlarında özellikle büyük sıkıntılara neden oluyor, bunu elden geçireceğiz.”

“Uzmanlığı birincilikle kazananlar veya fakülteyi birincilikle bitirenler konusunda YÖK’le beraber bir çalışılması gerektiğine dikkat çeken Sağlık Bakanı, “Bu çalışmanın neticesinde bu şekilde dereceye giren kardeşlerimizin, hekim arkadaşlarımızın bir şekilde teşvik edilmesi, ödüllendirilmesi gereğine ben de inanıyorum. Bununla ilgili düzenlemeyi yapacağız. TUS sonuçlarının gecikmesi konusu var, bu da gündeme getirilmiş bir husus. TUS sonuçlarının gecikmesi, sorulardan birkaç tanesine itiraz edilmiş ve mahkemeye gitmiş konu. Mahkeme sonuçlanmadan açıklanamıyor, onu bekliyoruz” dedi.

UZMANLIK SINAVI İÇİN, TUS İÇİN KADROYU ARTIRDIK

Hekim sayısına ilişkin de Sağlık Bakanı şunları söyledi:

“Türkiye’nin ihtiyacı olan hekim sayısına ulaşacak şekilde Türkiye’de hekim yetiştirme noktasında açığımız var. Bu açığı tamamladığımız zaman bu konularda daha rahat edeceğiz. Gözlemlediğim şudur ki Türkiye pratisyen açığını beş yıl içinde tamamlayacak görünüyor ama uzman açığını tamamlamak biraz daha zaman alacak. Biz beş yılı beklemeden, uzmanlık sınavı için, TUS için kadroyu artırdık. Önümüzdeki yıllarda gene artıracağız.