“2023 Sonuna Kadar Aşıyı Yerlileştireceğiz”
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İstanbul’da dört sağlık tesisinin açılışını gerçekleştirdi. Kartal’daki programda yerli aşı çalışmaları hakkında bilgi veren Koca, Sağlık Bakanlığı ekiplerinin aşı konusunda araştırma ve görüşmeler yapmak üzere Küba ve Güney Kore’de olduğunu söyledi.
Murat Kölük Devlet Hastanesi Yeni Doğum Ünitesi Açılışı
Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, ilk olarak Avcılar’da Murat Kölük Devlet Hastanesi’nin Yeni Doğum Ünitesi açılışına katıldı.
Törendeki konuşmasında, şehir hastanelerinin klasik olarak kamu özel işbirliği ile yapılan hastaneler olarak görülmemesi gerektiğini ifade eden Bakan Koca, “Hastanın artık o sağlık kuruluşundan başka bir yere sevk edilmediği üniversiteler ile işbirliği içinde olan ve klinik araştırmaları ile özellikle eğitimle de üst noktada hizmet veren hastaneler şehri olarak hizmet veriyor olacaklar. Bugüne kadar 9 tanesini açtık. Geçen hafta da sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleri ile Bilkent Şehir Hastanemizi açtık. Bilkent Şehir Hastanemiz dünya ölçeğinde üçüncü büyüklükte Avrupa’da da en büyük olan hastane yapısı oldu. Hastane yapılarımız her geçen gün sağlık turizminin de merkezi olacak” dedi.
“Sağlık üssü olarak hizmet veriyor olacak”
Bakan FahrettinKoca, şöyle devam etti:
“Avcılar’da inşaatı devam eden ek binamız var. Bu ek binayla toplam bölgede hizmet veren hastanenin yatak kapasitesi 420 yatağa ulaşmış olacak. 420 yatakla birlikte birçok müdahalenin yapıldığı, eğitim ve araştırma kimliğinin de olduğu bölgede, bir sağlık üssü olarak hizmet veriyor olacak. Sağlık üssü olarak hizmet veren birçok nitelikli hizmetin yapılabiliyor olduğu hastaneyle birlikte burayla entegre olan bölgede sağlık kuruluşları yapmayı da hedefliyoruz.”
Yeşilkent ve Tahtakale mahallelerine, 420 yataklı entegre olabilecek sağlık kuruluşunu yapmayı hedeflediklerinin de sözünü veren Koca, “Özellikle yapılan ek binanın büyüklüğünü de biliyorsunuz. Var olan hastane, 100 yataklı ilavesiyle 420 yatağa da çıkabilecek olan, kapalı alanı ek planı sadece 34 bin 120 metre kare olan, 13 bin 620 metre kare arsa üzerinde yapılan yoğun bakım sayısıyla da 19 yoğun bakımı olan, poliklinik yapısıyla 26 ilave ettiğimiz, depreme dayanıklı son derece modern bir yapı Avcılarımıza hizmet etmiş olacak” dedi.
Açılış sonrası hastaneyi gezen Koca, Avcılar’da yapımına devam edilen yeni ek hizmet binasının inşaat alanında inceleme yaparak, yetkililerden bilgi aldı.
Gaziosmanpaşa Fizik Tedavi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Açılış Töreni
Bakan Koca, İstanbul programı kapsamında, Gaziosmanpaşa Fizik Tedavi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Açılış Törenine katılarak bir konuşma yaptı.
“Vatandaşımızın cebinden paranın daha az çıkması gayretindeyiz”
Bakan Koca, yaptığı konuşmada, önümüzdeki dönemde sağlıkta yerlileşmenin artacağını belirterek, “Bundan böyle, özellikli ve nitelikli hizmetlerin yapılabilir olduğu, üniversitelerle iş birliklerinin yapıldığı, mükemmeliyet merkezlerin olduğu hastanelerin adı Şehir Hastaneleri olacak. Çok önemsediğimiz, giderek kapsayıcılığını genişlettiğimiz, dünyada benzeri olmayan bir geri ödeme sistemine sahibiz. Her geçen gün vatandaşımızın cebinden paranın daha az çıkması gayret içerisinde olduğumuzu söylemek istiyorum. Bu noktadaki çabalarımız, katılım ve benzeri adlar altında alınan ücretlerinde giderek azaldığı, kapsayıcılığın genişlediği bir geri ödeme sistemini hedefliyoruz. Sağlıkta çok önemsediğimiz dışa bağımlılığımızın, ilaçta, malzemede, cihazda ve aşıda yüksek olduğunu biliyoruz. Önümüzdeki dönemde yerlileşme ve millileşme anlamında çok önemsediğimiz bir dönem olacak. Gaziosmanpaşa’mıza Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin ek binasının resmi açılış törenini yapıyoruz. 43 bin metre kare kapalını olan, 69 polikliniği olan 250 yataklı bir tesisi açmış oluyoruz” diye konuştu.
Sarıyer Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Açılış Töreni
Bakan Koca, daha sonra, Sarıyer Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin resmi açılış törenine katıldı. Koca, burada yaptığı konuşmada, hastanenin yaklaşık 54 bin metrekare alana inşa edildiğini, 100 bin metrekareye yakın kapalı alanı bulunduğunu, 98 poliklinik, 110 yoğun bakım yatağı, 13 ameliyathane, 15 de diyaliz yatak sayısına sahip olduğunu söyledi.
1 milyon 300 bin kişiye evde bakım hizmeti sunduklarını anımsatan Koca, “Sağlıkta önemizdeki dönemde özellikle geldiğimiz noktayı, dünya ölçeğinde sağlıktaki geldiğimiz düzeyi şehir hastanelerimizle de taçlandırmak istiyoruz. Şehir hastaneleri özellikle yeni dönemde, sağlıkta son noktada hizmetin verildiği, hastanın oradan sevk edilmediği, hem üniversitelerin, hem araştırmanın, hem de klinik çalışmaların zirvede yapıldığı sağlık kuruluşları olarak konumlandırıyoruz” dedi.
Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Poliklinik Açılışı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İstanbul ziyaretinin son durağında, Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesinin poliklinik binasının açılış törenine katıldı.
İstanbul’da iki şehir hastanesi planladıklarını söyleyen Koca, “Kartal için de bu bölgeye hizmet etmeyi hedeflediğimiz, yani Kartal’ın şehir hastanesi olabilecek yeri bu bölge olarak planlıyoruz. Koşuyolu Kardiyoloji Kalp Damar Hastanesi ve bu hastanemiz dahil olmak üzere bütün bu alanı, hatta daha da geniş kılarak Kartal bölgesine hizmet edecek, üniversite ile iş birliği içerisinde olabilecek, hastanın artık buradan başka yere sevk edilmediği, adı artık Kartal Şehir Hastanesi olan bir bölge olacak” dedi.
Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesinin artık Kartal Şehir Hastanesi olarak hizmet vereceğini anlatan Koca, “Poliklinik hizmetiyle faaliyete geçen bu binamızın toplam arsa alanı 290 dönüm. Biz Koşuyolu dahil olmak üzere bütün alanı şehir hastanesi olarak planladık. Yani bundan böyle buranın adı Kartal Şehir Hastanesi olacak. Buranın toplam kapalı alanı 302 bin, toplam yatak sayısı bin 72, poliklinik sayısı 210, ayrıca 43 tane ameliyathaneye sahip, 25 adet de diyaliz yatağı mevcut” ifadelerini kullandı.
“2023 sonuna kadar aşıyı yerlileştirme noktasında kararlıyız”
Bakan Koca, yeni dönemde ilaç, malzeme, cihaz ve aşı konusunda dışa bağımlılığı azaltacaklarına vurgu yaparak, şunları kaydetti:
“Biz yeni dönemde, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte özellikle yerlileşmeyi ve millileşmeyi de çok önemsiyoruz. Dışa bağımlılığımızın yüksek olduğu ilaç, malzeme, cihaz ve aşı konusunda, özellikle 2023 sonuna kadar aşıyı yerlileştirme noktasında kararlıyız. Aşıyla ilgili bir ekip iki hafta önce Küba’ya gitmişti. Şu an yine geniş bir ekibimiz Güney Kore’de araştırma, çalışma ve görüşmeleri yapmak üzere orada. Biz bu noktada özellikle aşıyı devlet eliyle güvenilir şekilde, maliyetini önemsemeden mutlak yerlileştirmeyi ve millileştirmeyi hedefliyoruz.”
Bakan Fahrettin Koca, ayrıca yaptığı açılışların ardından tedavi gören hastaları ziyaret ederek ‘Geçmiş olsun’ temennisinde bulundu.