Sağlık teknolojileri inovasyonda nasıl ilerliyor?
Webrazzi İnovasyon 2017 konferansımızda iki farklı oturumla sağlık teknolojilerinin geleceğini de gündeme getirdik. Bu bölümde Philips Türkiye CEO’su Haluk Karabatak, RS Research Kurucusu Bilimsel Koordinatörü Doç. Dr. Rana Sanyal ve Roche Türkiye Genel Müdürü Adriano Treve‘yi ağırladık.
Sağlık ve inovasyon konulu ilk oturum Haluk Karabatak’ın sunumuya başladı ve Philips’in 125 yıllık inovasyon hikayesinde sağlık uygulamalarının yerini anlattı. Karabatak bluetooth bağlantılı akıllı diş fırçasıyla çocukların diş sağlığına dokunduklarını, alerjenlere karşı geliştirdikleri elektrikli süpürgeleri ve giyilebilir teknolojilerle tıbbi müdahalelere dönük inovasyonlarından bahsetti.
RS Research Kurucusu ve Bilimsel Koordinatörü Doç. Dr. Rana Sanyal ise kısaca RS Research ile kanser hücrelerine karşı nasıl akıllı bir tedavi yöntemi geliştirmekte olduklarını anlattı. ACT Ventures Partners’dan Nisan ayında 1,1 milyon euro yatırım alan RS Research, kemoterapi ilaçlarının özel bir ilaç taşıyıcı sistemle sadece kanser hücrelerini hedefleyerek daha başarılı sonuçlar alınmasını vadediyor. Bu sayede kemoterapi ilaçlarının yan etkileriyle de savaşmış oluyor.
Philips, geleceğin en önemli sağlık şirketlerinden biri olmak istiyor
Merve Kara‘nın sunumlar ertesinde sorduğu sorular üzerine Haluk Karabatak, Philips’in 60 ülkede Ar-Ge merkezleriyle inovasyon peşinde olduğunu söyledi ve 10 yıl sonrasının önde gelen sağlık şirketi olmak istediklerini paylaştı. Türkiye’de Ar-Ge merkezi açılması için çalışmaların devam ettiğini de ekledi.
RS Research, sıfırdan başlanıp geliştirilen ilk yerli ilaçla ezber bozacak
Rana Sanyal ise Türkiye’de sıfırdan başlayıp eczane rafına ulaşan yerli bir ilacımız olmadığına vurgu yaptı ve “Türkiye’de bu işin başarılamayacağı, çok fazla bütçelere ihtiyaç duyulduğu düşünülür ama biz şu anda bunu başarmak üzereyiz.” diyerek yakında klinik çalışmalara başlayacaklarını ifade etti. Bu dikeyde yatırım almış olmalarının da ayrıca önemli ve sevindirici olduğunu ekledi.
Roche 20 bin bilim insanıyla insan ömrünü uzatmak için çalışıyor
Roche Türkiye Genel Müdürü Adriano Treve yine Merve Kara ile sağlıkta inovasyon konusunu tartıştı ve Roche’nin 20 bin bilim insanının her gün yeni bir şeyler bulmak, sorunları çözmek için uyandığını öğrendik. Treve, küçük girişim tarzında çalışan yüzlere ekiple sağlık alanında inovasyon geliştirdiklerini paylaştı ve hastalıklara çare olarak insan ömrünü uzatmak konusunda tutkuyla çalıştıklarını dile getirdi.
Roche, ilk aşamada insan ömrünü ortalama 10 yıl uzatmak için çalışmalarını sürdürüyor.
https://webrazzi.com/2017/05/10/saglik-teknolojilerinde-gelecek/