Melek yatırımcı olarak kanatlarımız yok ama farklı sektörlerdeki yenilikçi girişimcilere erken aşama yatırımlar yaparak destek oluyoruz.
Melek yatırımcı ve melek yatırımcılık nedir diye farklı kaynaklara baktığımızda temelde ortak bir tanım var ;
Melek yatırımcılar, erken aşama girişimlere sermaye veya paya dönüştürülebilir borç karşılığında kaynak sağlayan ve bu amaçla şahsi fonlarını kullanan gerçek kişilerdir. Melek yatırımcılar, genellikle bankalar ve geleneksel yatırımcıların yüksek riskli olduğuna inandıkları ancak yüksek büyüme potansiyeline sahip olduklarına inandıkları şirketlere yatırım yaparlar. Melek yatırımcılar bağımsız olarak veya bir melek yatırım ağının üyesi olarak yatırım yapabilirler.
Melek yatırımcılık ülkemizde de yasal olarak tanınan bir kavram. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan değerlendirme ile kişilere “ Bireysel Katılım Yatırımcısı Lisansı “ veriliyor. Resmi olarak da şahsi gelir vergisi teşvikleri ile de desteklenen bu lisanslama ile girişimcilik ekosisteminin desteklenmesi amaçlanıyor. Başvuru ise ancak akredite bir melek yatırım ağı üzerinden yapılabiliyor.
Sağlık teknolojileri girişimlerinde sadece yenilikçi bir ürün veya hizmet geliştirmek yeterli olmuyor, pekçok ulusal ve uluslararası mevzuata da uygunluk gerekiyor. Mevzuat uyumluluğu ve izin masrafı, geliştirme maliyetleri ile kıyaslanabilir rakamlara ulaşabiliyor.
Başarılı bir girişim, hem yerel hem de uluslararası pazarlarda yatırımcısının yüzünü fazlasıyla güldürüyor.
Görüntüleme teknolojileri ve yapay zeka uygulamalarında ki gelişmeler özellikle radyoloji alanında ve hematoloji alanında pek çok girişimcinin fikirleri ile çığır açacak ürünleri önümüze getirecek. Yüksek çözünürlüklü radyolojik görüntülerin ( x-ray, BT, MR ) yorumlanmasına yönelik uygulamalar insan gözüne yakın ve hatta daha hassas yorumlar yaparak raporlayabiliyor. Bu alanda Türk akademisyen girişimcilerin geliştirdiği www.craniocatch.com ‘i örnek verebilirim.
Mikroskopta incelenecek preparatların alınan kamera görüntüleri ile insan gözü ile değerlendirilebilecek sayıdan çok daha fazla sayıda hücre incelenebilmekte ve isabetli sonuçlar alınıyor. Periferik yayma, serviksden alınan hücre yaymaları konusunda pek çok aşamayı geçen girişimler var. Kan sayımı cihazlarında olduğu gibi yakın gelecekte periferik yayma sonuçları da rapor olarak yapay zeka destekli olarak elimize gelecek. Yine Türk girişimcilerin www.nevasoftai.com projesi bu alanda iyi bir örnek.
Girişimcilerimiz sadece yazılım ve uygulamalar ile sınırlı kalmıyor. Tanı ve tanıya destek tıbbi cihazlar, kimya ile biyoteknolojinin bir arada olduğu yapay dokular gibi pek çok farklı alanda girişimler çok yakın zamanda rutin kullanımda yerini alacak.
Sağlık alanında ki girişimlerin geliştirme süreçlerinin diğer sektörlere nazaran uzun olması ve sıkı bir şekilde denetlenen mevzuata uyum gerekliliklerinin gerektirdiği test, analiz ve ruhsat süreçleri, girişimciler kadar yatırımcıların da sabırlı olmasını gerektiriyor. Ülkemizde ki girişimler dünyadan da çok geride değil ama daha çok yatırımcı desteğine ihtiyaçları var.
Siz de melek yatırımlarınız ile bu projelere kanat takmak istemez misiniz ?
Dr.O.Mutlu Topal