CBInsights, sağlık hizmetlerindeki en güncel yapay zeka trendlerini ve Google ve Apple gibi teknoloji devlerinin bu alanda nasıl yatırımlarda bulunduğunu gösteren bir rapor yayınladı.
Rapora göre, örneğin Google’ın DeepMind projesi, teşhis biliminde sağlık uzmanlarının 50 farklı göz hastalığına yönelik yaptığı teşhisleri karşılaştırmaya yönelirken; ilaç sektörüne yönelik faaliyet gösteren şirketler derin öğrenme teknolojisini yeni ilaçlar geliştirmek amacıyla kullanıyor.
CB Insights, artık işe yaramayan mevcut süreçlerin elden geçirilmesinin sağlık sektöründe yapay zekanın karşılaştığı en büyük engellerden biri olduğunu ifade ediyor. Gelişen bu teknoloji, ABD’de hasta verilerinin standart bir formatının veya merkezi depolama sisteminin olmaması gibi sağlık hizmetlerine has teknik ve fizibilite zorlukları ile karşı karşıya kalmakta.
Yapılan araştırmalardan birinde ise kanser hücrelerinin belirlenmesi amacıyla 100.000 resim hem uzmanlar hem de yapay zeka tarafından inceleniyor. Daha hızlı sonuç vermesinin yanında yapay zekanın yaklaşık yüzde 97’lik doğru teşhis oranı, uzmanları geride bırakmayı başarıyor.
Apple’ın ResearchKit ve CareKit projeleri, sağlık alanındaki çalışmaları yeni veri kaynaklarına çevirebilir ve elektronik sağlık kayıtları verilerini hastaya sunabilir. Bu sebeple yapay zeka, sağlık alanında önemli bir rol almaya şimdiden başladı bile.
Rapor, özellikle ilaç keşiflerini hızlandırmayı amaçlayan girişimlerde, ilaç şirketlerinin AI’ye ilgi duyduğunu belirtti. Mayıs 2018’de Pfizer, “hesaplamaya dayalı rasyonel ilaç tasarımı” geliştiren bir şirket olan XtalPi ile stratejik bir ortaklığa girdi.
https://www.webtekno.com/yapay-zeka-yatirimlarinda-lider-sektor-saglik-hizmetleri-oldu-h53521.html
https://shiftdelete.net/yapay-zeka-sagligi-sekillendiriyor