İzmir Tbp.O.
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde bir basın açıklaması yapan İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu üyeleri, sağlıkta şiddetin sona ermesini istedi. Türk Tabipler Birliği’nin sağlıkta yaşanan şiddetin nedenleri, şiddete karşı alınacak önlemler konusunda kamuoyunu bilgilendirdiğini ifade eden İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Funda Obuz, 17 Temmuz Salı günü Şanlıurfa’daki Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Acil Servisi’nde görevli olan Dr. Bahattin Ahmet Yalçın’ın bir hasta yakını tarafından başına sert bir cisim vurularak darp edildiğini aktardı.
http://www.hurriyet.com.tr/saglikcilar-siddet-yasasi-istiyor-40903405
*Sağlıkta bir diğer gündem, “Şiddet.” Şanlıurfa Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde görev yapan Dr. Bahattin Ahmet Yalçın hasta yakının saldırısına uğradı. Ve sürekli bu olaylara şahitlik ediyoruz. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet uygulamalarını sona erdirmek mümkün mü? Öneriniz var mı?
Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş;
Öncelikle bu menfur saldırıyı lanetliyorum. Hekim Bahattin Ahmet Yalçın kardeşimize acil şifa diliyorum. Sağlıkta şiddeti kanıksamak istemiyoruz. Şifa dağıtan kurumlarda şiddetin kirli gölgesini hissetmek istemiyoruz. Şiddeti önlemeye dönük şiddet uygulayanların tutuklanması ve ağır cezalar alması gibi önemli yasal düzenlemeler getirildi. Ancak sağlıkta şiddeti doğuran sorunları çok boyutlu bir mücadele ile ortadan kaldırmadan şiddeti önlemek mümkün gözükmüyor. Sağlık Bakanlığımızın Beyaz Kod verilerine göre Son 5 Yılda şiddete uğrayan sağlık çalışanı sayısı 60 bin. 42 bin sağlık çalışanı sözel şiddete, 18 bin sağlık çalışanımız fiziksel şiddete maruz kalmış.
Bakanlık verileri, en fazla hekimlerimizin şiddete maruz kaldığı, şiddet olaylarının en fazla acil servis ve polikliniklerde yaşandığı gibi çok önemli tespitler içeriyor. Tabi şiddeti kanıksayan ve Beyaz Kod’a bildirim yapmayanların da olduğunu düşündüğümüzde şiddete uğrayan sağlık personeli sayısının daha da fazla olduğunu söyleyebiliriz.
Beyaz Kod verilerine benzer bulgulara, sağlıkta şiddeti araştıran bilimsel çalışmalarımızda biz de ulaştık. Hastanelerin fiziksel imkanlarının yetersizliği başta olmak üzere, bir takım yapısal sorunların varlığının da şiddeti tetiklediğine dair bulgular edindik. Toplumun sağlık bilincini ve sağlık okuryazarlık düzeyini geliştirmenin güvenlik tedbirlerini artırmadan daha kalıcı bir çözüm getireceğini gördük. Şiddeti minimalize etmek için bu yapısal ve kültürel sorunlarla etkin mücadele etmemiz gerekiyor.
http://ekonomi.haber7.com/ekonomi/haber/2672664-saglikta-siddet-konusunda-kritik-aciklama
MÜNFERİT OLMAKTAN ÇIKMIŞ
Dün sağlık muhabirimiz Meltem Özgenç’ten sağlık çalışanlarına yönelik saldırılara dair istatistikleri rica ettim. Türk Sağlık-Sen’in verilerini paylaştı. 2013’te 10 bin 715, 2014’te 11 bin 174, 2015’te 12 bin 245, 2016’da 11 bin 867 ve 2017’de 13 bin 409 sağlık çalışanı şiddete maruz kalmış.
Gördüğünüz gibi ayda 1000 saldırıdan fazla. Yani mesele artık münferit olmaktan çıkmış. Başka bir detay daha var:
Saldırıların yüzde 43’ü devlet hastanelerinde, yüzde 27’si eğitim ve araştırma hastanelerinde yüzde 13’ü aile sağlığı merkezlerinde olmuş.
Üniversite hastanelerinde ve özel hastanelerde şiddet gören sağlık çalışanlarının sayısı toplam sayının yüzde 5’i kadar.
http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/deniz-zeyrek/o-tas-hepimize-40902710
PSİKOLOGLAR UYARIYOR: ŞİDDET EĞİLİMİNDE ARTIŞ VAR
Sosyal medyada insanların birbirine yönelik tahammülsüz tutumları, ağır hakaret, küfür ve tehdit mesajlarından anlaşılacağı gibi, ortada garip bir durum var. Sosyal medyada sadece sözde kalan bu şiddet eğiliminin, küçük bir trafik kazasında, adliyede bir mahkeme esnasında ya da hastanede bir vaka sırasında ortaya çıkması muhtemel tabi.
Meseleyi yine de işin erbabına sormayı tercih ettim. Toplumu gözleyerek yaptığı analizlere güvendiğim birkaç psikologla konuştum.
Tahmin ettiğim gibi onlar da toplumda gerilim, stres, şiddet eğilimin arttığını gözlemlediklerini söylediler.
İnsanların mutsuz hallerinde bir artış, gelecek konusunda bir ümitsizlik olduğunu söylüyorlar.
Ben bunu etrafımda konuştuğun, aldığım okur mektupları ve mesajlarında da gözlemliyorum. Cevabını aradığım soru, bunun nedeni?
Neden son yıllarda toplumda bu tür bir değişim oluyor, psikolojik sorunlarda bir artış var?
https://www.yenisafak.com/yazarlar/kemalozturk/toplumda-siddet-egilimi-artti-mi-2046517