TBMM Genel Kurulu’nda, Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşların 2019 Bütçesi’nin üzerine konuşan Bakan Fahrettin Koca, sağlıkta meslek eğitiminin önemine dikkat çekti.
Bakanlığı’nın bütçesi ile ilgili sunum yapan Bakan Koca, sağlıkta ihtiyaç duyulanın personel değil, geleceğin sağlık teknolojilerini ustalıkla kullanabilecek sağlık profesyonellerini yetiştirmek olduğunu söyledi.
Bakan Koca, meslek eğitiminde hedeflerinin sadece kontenjan değil, kaliteli eğitim olacağını ifade ederek, “Yine, insan gücü süreç ve teknoloji verimliliğini ölçülebilir ve kıyaslanabilir hale getirerek performans yönetimiyle ilişkilendirilmiş bir hizmet modelini ortaya koyacağız.
Aile Sağlığı Merkezleri
Birinci basamak sağlık hizmetlerinin kuvvetlendirilmesi için 24 binden fazla aile hekimi ve yine aynı sayıda aile sağlığı çalışanıyla ülke genelinde hizmet verdiklerini belirten Koca, “Bağışıklama ve anne-çocuk sağlığı hizmetlerinin yanında artık aile hekimlerimizin kronik hastalık yönetiminde de etkinliğini artırıyoruz.” dedi.
Kronik Hastalıklar
Hedeflerinin, yaşlıların sağlık talebini karşılamaktan öte “sağlıklı yaşlanmayı” temin etmek olduğunu anlatan Koca, kronik hastalıklarla akademik camia ve sivil toplum örgütleriyle birlikte kararlılıkla mücadele ettiklerini ifade etti.
Bu konuda ortak eylem planlarını hazırladıklarını aktaran Koca, “2025 yılına kadar kalp ve damar hastalıkları, kanser, diyabet veya kronik akciğer hastalıklarına bağlı 70 yaş altı erken ölümlere yol açan sebepleri yüzde 25 azaltmayı hedefliyoruz.” dedi.
Sağlıkta Şiddet
“Kapsamlı bir sağlıkta şiddeti önleme eylem planı hazırlıyoruz. Bu kapsamda, hasta ve sağlık personelinin buluştuğu fiziksel ortamların rehabilitasyonu, sağlık personelinde yorgunluk ve bitkinliğe yol açan aşırı iş yükünün azaltılması, doktorlarımızın malpraktis ve tazminat tehdidinden kurtarılması, vatandaşlarımızın sağlık okuryazarlığının artırılması, sağlık hizmeti verme ve hizmet alma kültürünün toplumsal barış anlayışıyla geliştirilmesi, hasta-hekim iletişimini geliştirici eylemlerin hayata geçirilmesi ve nihayet caydırıcı cezai yaptırımların uygulanması gerekmektedir. Vatandaşlarımızın ve sağlık çalışanlarının karşılıklı itimat ve saygıya dayalı, iletişimin sağlıklı kurulabildiği ortamlarda bir araya gelmesini hedefliyoruz.”
Sağlık Bakanı’na zihnini en çok meşgul eden konunun ne olduğunu sorduğumda hiç tereddüt etmeden “Sağlıkta şiddet” yanıtını verdi.
Sağlıkta şiddetin önlenmesini kendine misyon edinmiş durumda. Sağlıkta şiddeti önlemek için bir eylem planı üzerinde çalışıyor. Eylem planının detaylarını sordum. Sağlık Bakanı, “Şiddet bizim için kabul edilemez bir konu. Bugün TÜİK rakamları gösteriyor ki sağlık alanındaki memnuniyet, diğer tüm alanlardan fazla. Sağlıkta memnuniyet oranımız yüzde 72 civarında. Ama her gün sağlık çalışanlarına yönelik 10-11 fiziksel şiddet, bunun üç katı kadar da sözlü şiddet, hakaret ve benzeri vaka söz konusu” diye söz başladı. Bakan, çıkarılan yeni yasayla neyi amaçladıklarını anlattı. “Yeni yasayla öncelikli hedefimiz, bir kere fail yakalanabilir olsun, yakalanmasında kamu davası gibi hareket edilsin. Devamında karakoldan serbest bırakılmasın, savcılık ve başsavcılık tarafından dosyanın tekemmül etmesi ile mahkemeye sevki veya serbest bırakılma durumu olsun” dedi.
ŞİDDET EYLEM PLANI SADECE BUNDAN İBARET DEĞİL.
Sağlıkla şiddete isyan edenlerden biriyim. Şifa dağıtan insanların ellerinden öpmek gerekirken onlara el kaldırmak ne kadar üzücü bir iş. Biz ne ara böyle bir millet olduk?
Yerelleşme
Aşı, ilaç ve tıbbi cihaz teknolojisini olabildiğince yerelleştirip ülkemizin jeopolitik durumu ve son dönemde bölgesinde kazandığı nüfuzu da göz önüne alarak önemli bir ekonomik fırsat oluşturmak mümkündür. Bakanlığımızın ana misyonu, insan merkezli yaklaşımla birey ve toplumun sağlığını korumak ve geliştirmek olacaktır.”
Tasarruf
Bakan Koca: “SUT fiyatlarına göre önemli oranda indirim yapılması için belirlenen eşik değerler sayesinde laboratuvar ve görüntüleme hizmetleri dünyanın hiçbir yerinde göremeyeceğimiz oranda ucuza temin edilmektedir. Örnek vermek gerekirse SUT karşılığı 62 lira olan MR için 22-23 lira ödenmektedir. Dünyanın hiçbir yerinde böyle rakamlar göremezsiniz.”
Yeni Hastaneler
Bakan Koca, 2019-2021 yılları arasında 19 bin 782 yataklı 168 hastaneyi tamamlamayı hedeflediklerini, gelecek yıl 67 hastaneyi daha hizmete alarak 6 bin 480 nitelikli yatak kapasitesi daha kazandırmayı hedeflediklerini bildirdi.
Dijitalleşme
Sağlık alanında dijitalleşmeye hız verdiklerini belirten Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, şöyle devam etti:
“Oldukça düşük maliyetlerle vatandaş memnuniyetini yüksek tutmayı başaran sağlık sistemimize yeni katacağımız hizmet modeliyle ülkemizi sağlık turizmi üssü haline getirmek zor değildir. Sağlık alanında dijitalleşmeye hız vererek vatandaşlarımızın sağlık hizmetinin her aşamasına erişimini kolaylaştırmayı, doğru zamanda doğru yerde hizmet almalarını sağlamayı ve karar destek sistemleri yardımıyla kaynakların daha verimli kullanılmasını hedefliyoruz.
Yeni Personel Alımı
Sahada çalışan sağlık personelinin iş yükünü azaltmak ve hastalara daha kaliteli sağlık hizmeti vermek adına gelecek aylarda acil tıp teknikerliği, veri hazırlama işletmenliği, ambulans şoförlüğü gibi alanlarda 6 bin 500 kişilik atama yapacaklarını bildiren Koca, “2019 yılında pratisyen hekim, uzman hekim, diş hekimi ve eczacı olmak üzere 25 bin toplam sağlık personelinin atamasını gerçekleştireceğiz.” dedi.
tamamı için kaynağa bakınız (diğer kaynak Meclis TV-TRT 3)