Ana Sayfa Ekonomi Sağlıkta tek umut EKK kararları

Sağlıkta tek umut EKK kararları

Hürriyet Ankara’nın ‘Üniversite hastaneleri S.O.S. veriyor’ ve ‘Tehdit kapımızda’ manşetleriyle gündeme taşıdığı, üniversite hastanelerinin borç batağına saplanması ve ödeme yapamadıkları için firmaların tıbbi-medikal malzeme tedariğini durdurmasıyla ilgili haberler tüm Türkiye’de ses getirdi.

Üniversite hastanelerinin yöneticileri ve hastanelere malzeme tedariği sağlayan firma yetkilileri Hürriyet Ankara’yı arayarak, “Yaşananlar vahim bir boyuta doğru ilerliyor. Bazı hastanelerde, malzeme olmadığı için hastayı ameliyat masasından kaldırmak zorunda kalıyorlar. Parasını alamayan firmalar ya iflas ediyor ya da haciz geliyor. Borç batağına saplanan firma sahipleri arasında intihar edenler var” açıklamasında bulundu. Üniversite hastanelerinin ve tıbbi-medikal malzeme tedarik eden firmaların içinde bulunduğu durum her geçen gün daha da trajik bir boyuta taşınırken, konuyu takip eden Hürriyet Ankara, bu kez de sorunun çözümüne odaklandı.

EKK KARARLARI UYGULANMIYOR

Üniversite hastanelerinin mali ve insan kaynakları konusunda yaşadıkları sorunlar 2016’nın nisan ayında yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK)’nda ele alındı. EKK toplantısı sonunda sorunların çözümüne odaklı 25 karar alındı. Ancak toplantının üzerinden yaklaşık 2 yıl geçmesine rağmen hiçbir karar hayata geçirilmedi. Üniversite hastanelerinin yöneticileri ve sektörün ileri gelenleri, EKK kararlarının hayata geçirilmesinin borç batağına saplanan sektörü rahatlatacağına inanıyor. Hürriyet Ankara, 2016’nın nisan ayında alınan EKK kararlarına ulaştı. İşte üniversite hastanelerinin sorunları ve çözüm odaklı alınan kararlar:

*SORUN 1: Yeterli sayıda kadrolu sağlık personeli sağlanamaması nedeniyle ihtiyaç olan sözleşmeli veya hizmet satın alımı yoluyla sağlık ve destek hizmetleri personeli döner sermaye kaynaklarıyla çalıştırılmakta ve bunların ağır mali yükü hastane döner sermayesi üzerine binmektedir.
*EKK KARARI: Bu mali yükün Maliye Bakanlığı tarafından verilen özel bütçeden karşılanması ve yeterli kadrolu eleman tahsisinin yapılması.

*SORUN 2: Tıp ve Diş Hekimliği fakültelerinde personelin denge tazminatının döner sermayeden karşılanması.
*EKK KARARI: Diğer kurumlarda olduğu gibi bu mali yükün Maliye Bakanlığı tarafından verilen özel bütçeden karşılanması.

*SORUN 3: Üniversite hastanelerine makine teçhizat ve inşaat gibi yatırım kalemlerinde Maliye Bakanlığı’nca yeterli bütçe tahsis edilmemesi nedeniyle bu gibi harcamaların döner sermaye gelirinden karşılanması.
*EKK KARARI: Bu giderlerin Maliye Bakanlığı tarafından verilen özel bütçeden karşılanması.

*SORUN 4: Hastanelerin ana gelir kaynağı olan SGK’nın ödemesine esas SUT işlem fiyatlarına 8 yıldır zam yapılmamış olmasına (hatta paket uygulamaları ile bazı işlemlerin fiyatlarının düşürülmesine) karşın tıbbi malzeme, ilaç, asgari ücret, maaş, nöbet ücreti, elektrik vb. maliyetlerin ve döviz kurunun yüzde 100’den fazla artması.
*EKK KARARI: SUT fiyatlarının güncellenmesi

*SORUN 5: Üniversite hastanelerine, talep etmelerine rağmen Sağlık Bakanlığı hastanelerinde olduğu gibi gider esaslı global bütçe verilmemesi, aksine gelir esaslı global bütçe verilmesi.
*EKK KARARI: Üniversite hastanelerine de gider esaslı bütçe verilmesi.

Üniversite hastaneleri ve sektörün içinde bulunduğu sıkıntılarla ilgili Hürriyet Ankara’ya açıklamalarda bulunana Üniversite Hastaneleri Birliği Derneği Başkanı Prof. Dr. Erkan İbiş, mali durum ve insan kaynakları konularında sorunlar yaşandığını, bu sorunların tıbbi hizmetlerin ciddi şekilde aksamasına yol açtığına dikkat çekti. Prof. Dr. İbiş, şunları söyledi:

YENİLİK GEREKLİLİĞİNE İNANIYORUZ

“Yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri nisan 2016 EKK’da da tespit edilerek 25 madde ile karar altına alındı. Üniversite Hastaneleri Birliği olarak, yapılanmada bir yenilik gerekliliğine inanıyoruz. Önerilerimiz; tıbbi malzeme alımında Sağlık Bakanlığı ile ortak satın alma havuzuna üniversite hastanelerinin de dahil edilmesi, denge tazminatı ile döner sermayeden ödenen sağlık personeli maaşlarının Maliye Bakanlığı’nca karşılanması, nisan 2016 EKK kararlarının hızla uygulamaya sokulması ve üniversite hastanelerinde de gider esaslı bütçe uygulamasına geçilmesi şeklinde. Bu öneriler ile 44 üniversite hastanesinde; eğitim hizmetleri, akademik çalışmalar ve nitelikli tıbbi hizmet aksatılmadan yürütülebilecek, sağlık hizmetlerinde ortak politika belirlenebilecek, ortak tıbbi malzeme ve hizmet satın alma imkânı doğabilecek.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN VE BAŞBAKAN YILDIRIM ONAYLAYACAK

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in başkanlığında yapılan 1 Aralık 2017 tarihli EKK’da üniversite hastanelerinin borçları ve ilaç, tıbbi malzeme gibi temin edilemeyen malzemeler nedeniyle hizmetlerin aksamasının önüne geçilmesi konusu değerlendirildi. Nisan 2016 kararlarının uygulamaya konulması konusunda oluşturulan yol haritasının Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı’nın onayına sunulacağı belirtildi.”