Türkiye ve ABD Arasında Kültürel İş Birliğiyle İş Yaratmak: “SAĞLIKTA TÜRKİYE’Yİ İLERİ TAŞIMAK”
Türkiye ekonomisine 50 milyar doların üzerinde yatırım ile katkı sağlayan 100’ü aşkın Amerikan şirketini temsil eden Amerikan Şirketler Derneği (AmCham Turkey/ABFT),
Türkiye ve ABD arasındaki ekonomik iş birliğini geliştirmeye yönelik
“Kültürel İş Birliğiyle İş Yaratma” projesinin ikinci toplantısı Ankara’da gerçekleştirdi.
Sağlık sektörü üzerine odaklanan toplantı, Türk-Amerikan iş dünyası ve kamu sektöründen yaklaşık 200 üst düzey yetkiliyi bir araya getirdi.
Toplantıya katılan Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Başkanı Dr. Hakkı GÜRSÖZ, ABD Büyükelçisi David M. SATTERFIELD ve sağlık sektöründe önemli çalışmalarda bulunan sektör liderleri, sağlık sektöründe Türkiye’yi ileri taşıyabilecek
adımlar konusunda görüşlerini sundu.
Amerikan Şirketler Derneği (AmCham Turkey/ABFT), Türkiye ve ABD arasındaki ekonomik iş birliğini geliştirmeye yönelik “Kültürel İş Birliğiyle İş Yaratma” projesinin sağlık sektörü üzerine odaklanan ikinci oturumunu Ankara’da gerçekleştirdi.
Türkiye ve ABD arasında pek çok alandaki ortak yönleri ele alarak iki ülke insanlarının iş birliğinden doğan başarıların artarak devam etmesini destekleyen “Kültürel İş Birliğiyle İş Yaratmak” projesinin ikinci toplantısı, Türk-Amerikan iş dünyası ve kamu sektöründen yaklaşık 200 üst düzey yetkiliyi bir araya getirdi.
Toplantı, Türkiye’nin sağlık alanında küresel değer zincirlerine katılımını artırmak için Türkiye ve ABD arasındaki olası iş birliği fırsatlarına odaklanırken, AR-GE ve klinik araştırmalar, dijital dönüşüm, yetenek geliştirme ve yeni nesil şirketler, hastaların karar alma süreçlerine dahil edilmesi ve tedavi yöntemleri gibi birçok konuyu ele aldı.
Sağlık Sektörüne Yön Veren İsimler Bir Araya Geldi
Toplantı, sağlık sektöründe önemli çalışmaları bulunan,
- Mustafa GEREK, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı
- Eduardo CETLIN, Amgen Vakfı Başkanı
- Rana SANYAL, RS Research Kurucu Ortağı
- Derya UNUTMAZ, Jackson Laboratuvarı Profesörü
- Bilal EL SABBAGH, IBM Avrupa & Afrika Sağlık Endüstrisi Lideri’nin
başarıları ve iki ülke iş birliğinin olumlu yansımaları konusundaki görüşlerine yer verdi.
Kamu, Üniversiteler ve Özel Sektörün İşbirliği içerisinde Çalışmasının Adımları Atıldı
Toplantıda konuşma yapan Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Başkanı Dr. Hakkı GÜRSÖZ: “Türkiye’deki sağlık ekosistemini güçlendirmek için bugün sağlanan diyalogla kamunun, üniversitelerin ve özel sektörün iş birliği içerisinde çalışmasının adımları atılmıştır.” dedi.
Sağlık Alanında Uzun Yıllara Dayanan İşbirliğinden Gurur Duyuyoruz
Toplantıya katılan ABD Büyükelçisi David M. SATTERFIELD, A.B.D. ve Türkiye’nin birçok alanda işbirliği yaptığını vurguladı: “Ticaret alanında işbirliğimizi daha ileriye taşımak için çalışıyoruz. Bu anlamda, ticaret ve yatırım alanındaki işbirliğimizin odaklandığı alanlardan biri de sağlık sektörü.”dedi. Sağlık alanında uzun yıllara dayanan işbirliğinden gurur duyduklarını ifade eden SATTERFIELD, A.B.D.’de eğitimlerinin bir bölümünü tamamlamış birçok Türk doktoru bulunduğunu, bunun yanında sağlık alanında faaliyet gösteren Türk start-up şirketlerinin, Amerika’daki start-up’larla sürekli işbirliği içerisinde olduklarını belirtti.
100 Milyar Dolar Ticaret Hacmi Hedefi Kapsamında “Sağlıkta Türkiye’yi İleri Taşımak”
Toplantının açılış konuşmasını yapan AmCham Turkey/ABFT Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Öztürk: “Türkiye-Amerika ticaret hacminin 100 milyar dolara ulaşması hedefi kapsamında, sağlık özel sektör paydaşları olarak iki ülke kamu temsilcileri ile iş birliği içinde somut adımlar atılması adına bugün bir araya geldik. Türkiye’yi sağlıkta ileri taşımak üzere odaklanacağımız konuları belirledik.” dedi.
İki Ülke Arasında Karşılıklı Transfer Edilebilecek En İyi Uygulamalardan Faydalanıyoruz
Toplantının moderasyonunu yürüten AmCham Turkey/ABFT Yönetim Kurulu Üyesi Renan Özyerli ise, bu toplantı vesilesi ile iki ülke arasında karşılıklı transfer edilebilecek en iyi uygulamalardan faydalanarak, sağlık alanında Türkiye ve Amerika arasında kurulacak iş birliklerinin ülkemizi, uluslararası düzeyde nasıl daha da ileriye taşıyabileceğini görüştüklerini belirtti: “Ülkemizin uluslararası düzeyde rekabet gücünü artırması ve bölge coğrafyasındaki ülkelere öncülük etmesi için, Ar-Ge, klinik araştırmalar, dijital dönüşüm, eğitim, hastaların bilinçlendirilmesi gibi konuların, gerekli eko-sistemin oluşmasında önemli bir rol oynayacağına inanıyoruz.”
Dünya Genelinde Dört Milyondan Fazla Öğrenciye Ulaştık
Toplantıda konuşma yapan Amgen Vakfı Başkanı Eduardo Cetlin: “Amgen olarak dünya çapında milyonlarca hastaya ulaştık ve gelecek vaat eden ilaçlar geliştirmeye devam ediyoruz. Amgen ve hatta biyoteknoloji endüstrisinin ötesine baktığımızda, bilimsel yeniliklerin devam etmesini sağlamak için eğitimli bir işgücüne ihtiyacımız olduğunu görmekteyiz. Amgen Vakfı olarak, yaşamı iyi hale getirecek gelecek neslin yenilikçilerine ilham vermeyi ve onları hazırlamayı hedeflemekteyiz. Bugüne kadar, fen eğitimini desteklemek için 150 milyon dolardan fazla katkıda bulunduk ve dünya genelinde dört milyondan fazla öğrenciye ulaştık.” dedi.
——————– o ——————–
Amerikan Şirketler Derneği (AmCham Türkiye/ABFT) Hakkında
Amerikan Şirketler Derneği (AmCham Türkiye/ABFT), Türkiye’de faaliyet gösteren A.B.D. şirketlerinden oluşan bir ticaret birliği ve sivil toplum kuruluşudur.
Bu yıl 15. kuruluş yıldönümünü kutlayan dernek, Türkiye ve ABD arasındaki ikili ticaretin ve yatırımların geliştirilmesi amacıyla köprü görevi görerek, Türkiye’deki iş ortamının güçlendirilmesi ve uluslararası doğrudan yatırımların teşvik edilmesi yoluyla ekonomik kalkınmaya katkı sunmayı hedeflemektedir.
Türkiye’de toplamda 50 milyar doların üzerinde yatırımları olan ve 95.000’den fazla istihdam yaratan 100’ü aşkın Amerikan şirketini temsil eden AmCham Türkiye/ABFT, ABD Ticaret Odası’nın bir iştiraki ile güvenilir ve saygın bir fikir lideri olarak, Amerikan iş dünyası, uluslararası yatırımcılar ve yerel karar alıcılar ile iş birliği içinde, Türkiye’deki iş ortamının geliştirilmesi amacıyla çalışmalar yürütmektedir.
Stratejik Hedefler & Öncelikler
- Türkiye’deki mevcut Amerikan yatırımlarının korunması
- Ülkemize daha fazla doğrudan yabancı yatırım getirilmesi
- Türkiye’de bölgesel merkezi olan şirketlerin artırılması
- Türkiye ve Amerika arasındaki ikili ticaretin geliştirilmesi