Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de her yıl ortalama 18 milyon sağlık raporu veriliyor. Her gün binlerce vatandaş, birinci basamak sağlık hizmetlerinin verildiği aile hekimliği merkezlerine (ASM) ‘sağlık raporu’ başvurusunda bulunuyor. Raporlar ücretsiz verildiği için ASM’lerde yığılmaların yaşandığını vurgulayan aile hekimleri, birinci basamak sağlık hizmetlerinin ‘sağlık raporu’ verebilmek için yeterli zaman ve teçhizata sahip olmadığına dikkat çekiyor.
SAKAL KESMEMEK İÇİN RAPOR İSTENİYOR
Sporcu, sürücü, askerlik, avcılık, işe giriş, okulda geziye katılma gibi nedenlerle 127 çeşit rapor düzenleniyor. İlginç rapor istekleriyle karşılaştıklarını belirten aile hekimleri, sakal bırakabilmek için ya da adını bile bilmedikleri sporlar için rapor almaya gelen kişiler olduğunu belirtti.
En çok sıkıntıyı akıl ve şuur raporu işlemleri sırasında yaşadıklarını kaydeden aile hekimleri, sık sık sözlü ya da fiziksel şiddete maruz kaldıklarını vurguladı. En çok işe giriş için rapor talep ediliyor. Bu sayı yılda 5-6 milyonu bulabiliyor. Askerlik muayenesi için 600 bin, ehliyet muayenesi için 500 bin rapor isteniyor. Yılda 140 bin servis sürücüsü ve rehber personel raporu, 2.5 milyon sporcu lisans raporu veriliyor. Evlilik öncesi danışmanlık rapor adedi 600 bini bulunuyor. Yivsiz av tüfeği raporu sayısı ise 100 bini aşıyor. Diğer kurum ve kuruluşlarca istenen amacı belli olmayan, durum bildirir tek hekim raporu sayısı 6-8 milyonu buluyor.
FATMANUR BOYLU/GAZETE HABERTÜRK