“Çocukluk çağı diyabeti” konusunda uzman sağlık profesyonelleri Eskişehir’de buluştu
Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği’nin işbirliği, Sanofi Türkiye’nin de 8 yıldır koşulsuz desteğiyle hayata geçirilen ‘Okulda Diyabet’ programı kapsamında bilinçlendirme buluşmalarının dördüncüsü Eskişehir’de yapıldı. Alanında uzman isimlerle gerçekleşen buluşmaya, çok sayıda öğrenci, veli ve öğretmen katıldı.
İlk olarak 2010 yılında çocuklarda diyabet konusunda farkındalık yaratmak ve diyabetli çocukların yaşadıkları sıkıntıları hafifletmeye destek olmak hedefiyle hayata geçirilen ‘Okulda Diyabet Programı’ ile bugüne kadar 25 bin okulda, 7,5 milyon öğrenciye,585 bin öğretmene ve 581 bin veliye ulaşıldı. Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği’nin işbirliği, Sanofi Türkiye’nin de 8 yıldır koşulsuz desteğiyle sürdürülen Okulda Diyabet Programı’nın yeni buluşması Eskişehir Osman Gazi Üniversitesi’nde gerçekleşti.
Diyabet ve Tip 1 konusunda farkındalık yaratmak amacıyla gerçekleştirilen buluşma, Osman Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Enver Şimşek, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Derneği Diyabet Grubu Başkanı Prof. Dr. Zehra Aycan ve Okulda Diyabet Progrramı Koordinatörü Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Bilim Dalı başkanı Prof. Dr. Şükrü Hatun, Sağlık Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinin konuşmalarıyla başladı.
Diyabetli çocukların hayatlarını kolaylaştırmak için bir araya geldiler
Konuşmacılardan Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Bilim Dalı Başkanı, Okulda Diyabet Programı Koordinatörü Prof. Dr. Şükrü Hatun, “Çocuklarda Diyabet ve Okulda Diyabet Bakımı” konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Tip 1 diyabetli çocukların tedavisinde kan şekerinin yakın takibi ve uygun şekilde insülin tedavisinin önemli olduğunu belirten Hatun, çocuklarda görülen diyabetin yakın takip gerektirdiği ve bu çocuklarla 7 gün 24 saat ilgilenmek gerektiğinin altını çizdi.
Şükrü Hatun ayrıca, Okulda Diyabet Programı’nın Türkiye’de şimdiye kadar çocuklara yönelik yapılmış tek ve en geniş kapsamlı diyabet farkındalık programı olduğunu belirterek, programın amaçları hakkında şunları söyledi “Bu programın üç temel amacı var: İlki Tip 1 diyabet konusunda okul çağındaki çocuklar, veliler ve öğretmenlerde farkındalık yaratmak ve diyabetik ketoasidoz sıklığını azaltmak. İkincisi; okul çağındaki diyabetli çocukların bakımlarını güçlendirmek ve sorunlarını çözmek, üçüncüsü ise okul çağındaki çocuklarda sağlıklı beslenme tutumu oluşturmak.”
Tip 1 diyabetli çocukların sesinden hazırlanan “Okulda Diyabetle Yaşam” konulu kısa filmin ardından, Milli Eğitim Bakanlığı Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü temsilcileri“Okullarda Yapılması Gerekenler” konusunu detaylı olarak ele aldı. Koç Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Bölümünden Diyetisyen Tuğba Gökçe ise “Okulda Sağlıklı Beslenme ve Diyabetle Yaşam” konusunda merak edilenleri anlattı. Konuşmacılar ana hatlarıyla, diyabetli çocukların okul yaşamları boyunca sağlıklarının korunması ve kendilerini güvende hissetmeleri için öğretmenlerin aileler ile yakın işbirliğine ihtiyaç olduğunun altını çizdi. Günlerinin önemli bir bölümünü geçirdikleri okulda öğretmenlerinin diyabet hakkında bilgili, bilinçli olması ve diyabetli çocuklara destek olmalarının yaşam kalitelerini artıracağını vurguladı.
Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Erişkin Endokrinoloji ve Metabolizma Bölümü’nden Prof. Dr. Oğuzhan Deyneli ise deneyimlerini ve önerilerini katılımcılarla paylaşırken diyabetli bir doktor olarak diyabetin iyi yönetildiğinde her bir birey gibi hayatın en iyi şekilde sürdürebileceğini vurguladı.
Kalabalık bir öğrenci, veli, öğretmen ve hekim grubunun katılım gösterdiği buluşmada, Prof. Dr. Şükrü Hatun, Prof. Dr. Zehra Aycan, Prof. Dr. Enver Şimşek, Doç. Dr. Veysel Nijat Baş ve Milli Eğitim Bakanlığı Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü yetkilisinin merak edilen soruları yanıtlamasıyla tamamlandı.
Sanofi, 18 bin Tip 1 diyabetli çocuğun yanında durmaya devam ediyor
Sanofi, diyabet alanında 90 yılı aşkın süredir yenilikçi ürünler ve tedavi yöntemleri ile hastaların günlük yaşamlarını iyileştirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Okulda Diyabet Programı’na başladığından bu yana koşulsuz desteğini sürdüren Sanofi Türkiye, bu programla 2013 yılında uluslararası alanda en prestijli ödüllerden biri olarak kabul edilen Peer Awards kapsamında En İyi Etki (Impact) kategorisinde Jüri Özel Ödülü’ne layık görüldü. Ödül, Okulda Diyabet Programı’nın hedef kitle üzerinde yarattığı büyük etki ve Türkiye’nin, Sanofi, Devlet ve STK işbirliğiyle ülke çapında çocuklarda diyabetle mücadele yürüten ilk ülke olması ile yer aldı. Ayrıca, Okulda Diyabet Programı Sanofi’nin diğer faaliyet gösterdiği ülkelerde de en iyi uygulamalardan biri olarak konumlanırken, başka ülkelere de örnek proje olarak ihraç edildi.