İç ve dış mekan bitkisi olarak bilinen sıradan bir sarmaşığın, ilk kez ağrı sinyallerini engellemede çok etkili olduğu bulundu.
Almanya’daki Leipzig Üniversitesi’ndeki bilim insanları, sarmaşık (Hedera helix) özleriyle deneyler yaparak, yeni, güvenli ağrı kesici tedaviler bulmada “önemli bir ilerleme” kaydettiler.
Yapraklarından kolayca tanınabilen ve İngiliz sarmaşığı olarak da bilinen herdem yeşil asma, uzun zamandır iltihap ve sorunlarını tedavi etmek için bütünsel bir yol olarak kabul ediliyor ve rafine edilmiş tıbbi formda kolayca bulunabiliyor.
Hederagenin is a Highly Selective Antagonist of the Neuropeptide FF Receptor 1 that Reveals Mechanisms for Subtype Selectivity
Leipzig Biyokimya Enstitüsü’nden Profesör Annette Beck-Sickinger liderliğindeki araştırma ekibi, binlerce maddeyi potansiyel ağrı kesici aktivite açısından test ederek, bitkinin yapraklarında bulunan bu tür bir triterpenoidin, insan vücudundaki ağrıyı düzenleyen reseptöre bağlandığını buldu.
Bitkilerde, mantarlarda ve hayvanlarda ve tortul kayalarda bulunan triterpenoidler, iltihap önleyici ve antiviral özelliklere sahip olduğu bilinen organik bileşiklerdir.
Bunlardan biri olan hederagenin, nöropeptit FF reseptörü 1’in (NPFFR1) aktivitesini engellemenin özellikle etkili bir yoluna sahiptir. Bu reseptör proteini en sık omurgada ve beyinde bulunur ve ağrı sinyallerini ve algısını düzenler.
Hederagenin reseptöre bağlandığında, esasen beyne ağrı mesajlarını iletmek için sinyal yolunu susturur. Bu nedenle, özellikle kronik ağrı için güvenli ve etkili bir tedavi olarak büyük bir potansiyele sahiptir.
Araştırmacılar, “Bu bulgular, NPFFR1’in aktivasyon mekanizmasının anlaşılmasına önemli bir katkı sağlıyor ve kronik ağrı için gelecekteki tedavilerin rasyonel tasarımını kolaylaştırabilir. Bulguları uygulamalara dönüştürmede temel araştırmanın önemini gösteriyorlar.”
NPFFR1’in çok sayıda benzer reseptörü olduğundan, hederagenin’in özelliklerine özel olarak ilgi duyması, bu keşfi ağrı araştırmalarında büyük bir adım ileri taşıyor.
Araştırmacılar, çalışmada “Seçiciliğe neden olan temel kalıntıların açıklığa kavuşturulması, yalnızca NPFF reseptör sistemi içindeki ligand-reseptör etkileşimlerinin anlaşılmasını geliştirmekle kalmıyor, aynı zamanda terapötik etkinliği optimize etmeyi ve nosiseptif sinyal yollarının modülasyonunda hedef dışı etkileri en aza indirmeyi amaçlayan rasyonel ilaç tasarım stratejilerinin önünü açıyor,”
Naturally occurring hederagenin binds to pain regulation receptor
Advance in pain relief research
A team of scientists led by Professor Annette Beck-Sickinger from the Institute of Biochemistry at Leipzig University has made an important advance in pain relief research.
They discovered that hederagenin, a naturally occurring substance found in the medicinal plant ivy, binds to the pain regulation receptor.