Yapılan Ar-Ge çalışmaları sonucu burun ve boğazdan alınan örneklerle sonuç veren Viral İncelemeler için Örnek Alma Seti, SAÜ Hukuk Fakültesi Sabahattin Zaim Salonunda düzenlenen basın toplantısı ile tanıtıldı. Toplantıya Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri öğretim üyeleri Prof. Dr. Oğuz Karabay ve Prof. Dr. Mehmet Köroğlu ile Can Plastik firmasından Eyüp Can katıldı.
“Günde 50 bin adet üretim”
Sakarya Üniversitesinin kendi imkanlarıyla geliştirdiği ve patenti alınan Covid-19 Test Setinin bir süredir denemeleri yapılıyordu. SAÜ öğretim üyeleri tarafından hazırlanan test setinden günde 50 bin adete kadar üretim yapılabilecek.
“Ürünümüz Covid-19 testlerinin başarısı için hayati öneme sahip”
Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, Covid-19 salgınında başta sağlık çalışanları olmak üzere süre katkı sunan herkese teşekkür ederek, üniversite olarak eğitim ve araştırma-geliştirme faaliyetlerinde kesinti olmaması için çaba sarf ettiklerini dile getirdi. 23 Mart itibariyle ön lisans, lisans ve lisansüstü tüm programlarda 55 bin öğrenci ve 5 bin adet derse rağmen kendi sistemi üzerinden canlı derse geçebilen yegane üniversite olduklarını belirten Prof. Dr. Savaşan, “Tüm akademisyenlerimize gayret ve fedakarlıklarından dolayı teşekkür ederim” diye konuştu.
Sakarya Üniversitesi olarak Türkiye’nin kalkınma önceliklerine somut katkı vermeyi önemsediklerini kaydeden Savaşan, bu amaçla üniversite olarak mukayeseli üstünlüğe sahip oldukları savunma, otomotiv, biyomedikal ürünler ve siber güvenlik gibi alanları tespit ederek bu alanlara yoğunlaştıklarını aktardı. SAÜ’lü öğretim üyelerince geliştirilen Viral İncelemeler İçin Örnek Alma Setinin de bu kapsamda değerlendirdiklerini ifade eden Savaşan, ürünün koronavirüs testlerinin başarılı şekilde yapılması için hayati öneme sahip olduğuna işaret etti.
Rektör Savaşan, “Şu anda İtalya, Çin ve ABD’de üretilen bu ürünü Türkiye olarak biz de üretmeye başlıyoruz. Zamanla ihracatı artırıcı ve ithalatı azaltıcı etkisi olacak. Koronavirüs ile mücadelenin temelindeki en önemli şey, tedaviden ziyade doğru teşhis ve buna dayalı izolasyondur. Bu bakımdan bu ürün, yapılan test sayısını ve bu testlerden doğru sonuç alınmasını da olumlu etkileyecektir. Ürünü Sakarya’da Sakaryalı bir firma ile üretiyoruz. Ürünü geliştiren Prof. Dr. Mehmet Köroğlu ve Prof. Dr. Oğuz Karabay’a teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
“Erken teşhiste doğru sonucu almak çok önemli”
SAÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Oğuz Karabay da Covid-19 salgınının yaşandığı sırada böyle bir ürünü geliştirmenin gururunu yaşadıklarını dile getirerek, virüsün dünyada gün itibariyle 1 milyon 800 bini aşkın insanı etkilediğini, özellikle hasta olanların sağlamlardan ayrılması gerektiğini, bunun hastalığın gidişatı açısında çok önemli olduğunu aktardı.
Hastalığın erkenden teşhis edilmesinin hayati önem taşıdığına dikkat çeken Karabay, “Hastalığı teşhis ederken örnek alma çubuğu vasıtasıyla solunum yollarından örnek alıyoruz ve PSR testine gönderiyoruz. Bazı örneklerde testin negatif çıktığına yönelik geribildirimler oluyor. Eğer uygun bir şekilde örnek alabilirsek hastaları teşhis edebiliyoruz. Örnek alırken kullandığımız çubukta pamuk yerine dacron ve rayon içeren özel bir elyaf kullanabilirsek, örneğin sonucunu daha doğru bir şekilde bulabiliriz. Birkaç sınırlı ülke bu dacron ve rayon içeren örnek alma çubuklarını kullanıma sunabilmişti. Bugünlerde bu madde o kadar sınırlı ki bu ülkeler de tam olarak temin edememekte” dedi.
Ürettikleri söz konusu setin kendilerine hastayı erken teşhis ve izole etme fırsatı verdiğine dikkat çeken Karabay, “Bu ürün hastalardan alınan örneğin pozitifliğini veya negatifliğini en üst düzeyde verebilen bir esasa dayanıyor. Pozitif hastaları ayırdığınızda, bu durum hastalığı engellemekte çok etkili oluyor. Bu ürünü Sakarya’daki hastalarımızda kullanabilmekten dolayı SAÜ’nün bir mensubu olarak son derece gururluyum. Umarım bu ürünün tüm ülke geneline de yayılmasını sağlayabiliriz” diye konuştu.
“Günlük 10 bin, ihtiyaç halinde günlük 50 bin üretim”
SAÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Köroğlu ise ürünü dünyada birkaç ülkenin ürettiğini ve üretilen miktarın az olduğu için tüm dünyaya verilemediğini kaydederek, “SAÜ Teknokent’te bunun Ar-Ge çalışmalarını yapıp, yaklaşık 20 gün içerisinde girişimcimizle birlikte üretim aşamasına geçtik. Bunu günlük 10 bin ihtiyaç olarak hesapladık. İhtiyaç olursa daha fazlasına da çıkacağız. 15 günlük süre içerisinde üretimi 50 bin adede kadar çıkartabiliriz. Burada tamamen yerli imkanları kullanarak üretim yapıyoruz. Sakarya’da ve tamamen yerli imkanlarla, yurtdışından ithal edilen ürünlere göre yaklaşık 3’te 1 daya uygun rakama mal ediyoruz. Ürünün bir an önce ülke geneline yayılması için Sağlık Bakanlığı ile temaslarımız devam ediyor” dedi.
“Seri imalat aşamasına geldik”
Dakron uçlu test çubuğunu üreten Can Plastik firmasının sahibi Eyüp Can da ürünü tanıtarak, “Firmamız bu süreçte yüzde yüz yerli ve milli projelerde yer aldı. Değerli hocalarımın bu süreçte çok büyük bir katkıları oldu. Bugün seri imalat aşamasına getirebildik” ifadelerini kullandı.