SGK verilerine göre, elektronik imzalı e-reçetelerin, toplam reçetelerin %84’ü oranına geldiğini söyleyen Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Ecz. Nurten Saydan, bir grup gazeteciye yaptığı değerlendirmede, genel oran %84 olsa da çoğunluğu doğu illerinden oluşan bazı illerde oranın %59’lara kadar düştüğünü belirtti. SGK’nın 1 Temmuz 2012’den itibaren uygulama çalışmalarına başladığı elektronik imzalı e-reçete uygulamasında ulaşılan oranın daha da yukarıya taşınması gerektiğini belirten Saydan; “TEİS olarak Türkiye genelinde elektronik imzalı e-reçete yazılım oranının yüzde yüze ulaşmasının çok önemli olduğuna inanıyoruz. Ayrıca eczacının ve vatandaşın sorun yaşamaması için Sağlık Uygulama Tebliğinin bir an evvel Medula’ya tam uyarlanması hastalarımıza daha fazla zaman ayırmamızı sağlayacak, yaşanan eczacı mağduriyetlerini giderecektir” değerlendirmesinde bulundu.
Ecz. Nurten Saydan, doğu illerinde elektronik imzalı e-reçete yazım oranının düşük kalmasının altyapı sorunlarına işaret ettiğini ifade ederek, “Yüzde 59 ile 78 aralığında en az elektronik imzalı e-reçete yazılan 12 ilin çoğunluğunun Doğu bölgemizdeki iller olması, bu bölgelere gereken altyapının tam olarak sağlanamadığını göstermektedir” dedi.
SGK verilerine göre, en düşük oranda elektronik imzalı e-reçete yazılan il Erzurum oldu. Erzurum’da yazılan reçetelerin sadece %59’u elektronik imzalı e-reçetelerden oluşuyor. Diğer illere göre en düşük e-reçete yazılan iller; %65’er oran ile Muş, Mardin, Malatya oldu. Sivas’ta yazılan e-reçete oranı da %69 olarak belirlendi. En yüksek elektronik imzalı e-reçete yazılan iller ise %97 ile Bolu ve Tokat olarak belirlendi. Bu iki ili %96 ile Aydın ve Yalova ve %95 ile Çorum, Adana ve Tunceli takip etti.
Tıbbi malzemeler için de hazırlık yapılıyor
TEİS Başkanı Ecz. Nurten Saydan, elektronik imzalı e-reçete uygulamasını eczacıların olumlu bulduğunu belirterek, günlük 1,5 ile 1,6 milyon adet reçetenin yüzde 84 olan oranının artması gerektiğini kaydetti. Nurten Saydan, tıbbi malzemelerin de elektronik ortamda yazılması için pilot uygulama yapıldığını açıkladı. Aile hekimlerinde e-reçete yazma oranının yüzde 97’ye ulaştığını, özel hastanelerde de yüzde 90 e-reçete yazıldığını belirten Ecz. Nurten Saydan, özel hastanelerde yüzde 90 oranında kalınmasını, acil servislerde kağıt reçete yazılmasına bağladı.
Sistem olumlu sonuçlar sağlıyor, daha fazla zaman ayırabiliyoruz
E-reçete uygulamasının eczacıların işlem yükünü azaltması ve okunamayan reçeteler gibi hizmet zorluklarını ortadan kaldırılması yönünde bir dizi fayda sağladığını anlatan Ecz. Nurten Saydan, bu faydaları şöyle sıraladı: “Eczanelerde reçeteyi sisteme işlerken harcadığımız zamanı, vatandaşlara ilaç danışmanlığı hizmeti olarak değerlendiriyoruz.
Elektronik imzalı e-reçete sistemiyle, büyük oranda sahte reçetenin önüne geçildi, yazılan reçetelerle ilgili istatistiki bilgi toplanması kolaylaştı, kâğıt israfının önüne geçildi, reçete okunamama durumlarının yüzde yüz giderilmesini sağladı. İlaç bilgisine ulaşma süresinin kısalması, doktor ve eczacıya vakit kazandırması, kayıt edilebilirlik, sürdürülebilirlik, takip edilebilirlik açısından kullanışlı bir sistem oldu.”
Majistral ilaçlar da sisteme dahil edilirse fayda sağlar
TEİS Başkanı Ecz. Saydan, genellikle yazılan kâğıt reçetelerin acil reçeteler ve majistral (eczane laboratuarlarında hazırlanan yapma ilaç) reçeteler olduğunu hatırlatarak, “Medula sistemine eczanelerimizde en çok hazırlanan 52 adet majistral formül kartının sisteme dahil edilmesi kağıt reçete sorununu büyük ölçüde çözecektir” dedi.