Ana Sayfa Tıp&Sağlık Sempatik Sinir Sisteminin Aşırı Aktivasyonu İnsülin Direncine Neden Olabilir

Sempatik Sinir Sisteminin Aşırı Aktivasyonu İnsülin Direncine Neden Olabilir

Rutgers Robert Wood Johnson Tıp Fakültesi ve iş birliği yapan kurumlar, aşırı beslenmenin sempatik sinir sisteminin (SNS) artan aktivitesi yoluyla insülin direncine ve metabolik bozukluklara yol açtığını buldu. Çalışma, SNS aktivitesini azaltmanın yüksek yağlı bir diyetle tetiklenen insülin direncini önleyebileceğini gösteriyor ve obezitenin insülin direncine nasıl yol açtığına dair yeni bir anlayış öneriyor.

Obezite, tip 2 diyabet ve metabolik hastalıklara öncelikle insülin direncini indükleyerek neden olur. Bozulmuş hücresel insülin sinyali en iyi anlaşılan mekanizmadır, ancak her zaman bozulmuş insülin eylemine eşlik etmez, bu da diğer faktörlerin de dahil olması gerektiğini gösterir.

 

SNS’nin obezitedeki rolü karmaşık ve bir bakıma tartışmalıdır. Önceki çalışmalar obez kişilerde hem artmış hem de azalmış SNS aktivitesi bildirmiştir.

Aşırı beslenmenin plazma norepinefrin (NE) seviyelerini hızla artırdığı bilinmektedir ve bu da SNS’nin aşırı aktivasyonunu gösterir. Sinir kayıtları ve NE dönüşümü gibi SNS aktivitesini doğrudan ölçen yöntemler genellikle obezitede artmış SNS aktivitesi bildirir.

Buna karşılık, adrenerjik sinyal yollarına odaklanan çalışmalar bazen azalmış SNS aktivitesi olarak yorumlanan azalmış katekolamin yanıtları bildirmektedir.

Bu tutarsızlık kronik sempatik aşırı aktivasyona bağlı katekolamin direncinin gelişmesi ve NE düzeylerinin yükselmesine rağmen fizyolojik yanıtların azalmasıyla açıklanabilir.

Cell Metabolism dergisinde yayımlanan “Aşırı beslenme, sempatik sinir sistemi aktivitesini artırarak insülin direncine ve metabolik bozukluğa neden oluyor” başlıklı çalışmada araştırmacılar, obezitede SNS aktivitesine ilişkin çelişkili raporları incelediler.

CELL / Overnutrition causes insulin resistance and metabolic disorder through increased sympathetic nervous system activity

Yüksek yağlı diyetle beslenme, SNS aktivitesini (SNA) artırarak insülin etkisini hızla bozar
SNA’nın azaltılması HFD kaynaklı insülin direncini ve metabolik bozukluğu önler
Erken HFD, hücresel insülin sinyali bozulmadan önce insülin direncine neden olur
Lipoliz, yüksek SNA’nın insülin direncine neden olduğu temel bir mekanizmadır

Araştırmacılar, tirozin hidroksilaz geninin indüklenebilir ve çevresel olarak kısıtlanmış delesyonuna sahip bir fare modeli kullandılar (THΔper fareler). Tirozin hidroksilaz, NE dahil olmak üzere katekolaminlerin sentezlenmesinde gerekli bir enzimdir. Merkezi sinir sistemi katekolamin seviyelerini korurken periferik dokularda seçici olarak silinmesiyle, model, merkezi NE işlevlerini etkilemeden izole periferik SNS aktivitesinin incelenmesine olanak sağladı.