Ana Sayfa Paylaşımlar SEO Uyumlu İçerik Üretiminde Yapay Zeka Uygulamaları

SEO Uyumlu İçerik Üretiminde Yapay Zeka Uygulamaları

Ali Rıza Değer

Merhaba Sevgili Dostlar,

Daha önceki makalelerimde de bahsettiğim gibi, artık günümüzde hemen hemen her konuda görüş sahibi olan ve ‘olumlu veya olumsuz’ yönde  en çok tartışılan konular arasında yer alan, yapay zekâ uygulamalarının, şirketlerin; potansiyel pazarlara açılmak adına, daima ilk  sayfada ve üst sıralarda reklamsız olarak gözükmek istedikleri, arama motorları optimizasyonları / SEO konusuna da, müdahil olmaması düşünülemezdi, diye düşünüyorum!😊

 

Sizlerin de çok iyi bildiği gibi, web sitenizde yer alan ürün veya hizmet linkleriniz ile uyumlu, özel anahtar kelimelerle, web  sitenizin tüm arama motorlarında ilk sayfada ve üst sıralarda görüntülenmesinin, en önemli faktörü olan SEO çalışmalarınızın; istenilen neticeyi vermesi, ciddi sürelerle zaman almaktadır! (Bu yazımdaki açıklamalarla, sosyal medyadaki yazılı veya görsel içerik üretimini veya oluşturmayı kastetmediğimi de, özellikle belirtmek istiyorum!)

Bu nedenle, arama motorları optimizasyonu’nu; orta ve uzun vadeli stratejilerinizin bir parçası olarak düşünmek ve planlamak gerekiyor! Ha bu arada eğer isterseniz, size özel veya genel anlamda en çok aranan anahtar kelimeleri de, yapay zekaya sorabilirsiniz!..

Ayrıca, arama motoru botlarının, sayfalarınızı tanıması ve ilgili anahtar kelimeler aracılığıyla, sizlere daha iyi görünürlük sağlaması için; web sitenizin güncel içerikleri ile SEO trendlerini ve de sürekli değişkenlik gösteren algoritmaları, çok yakın takip etmek de faydalı olacaktır!

Dolayısıyla, bu noktada; SEO uyumlu içerik üretimi, ön plana çıkmaktadır!..

Örneğin; “Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma ve Aile Anayasası” hizmet linkiniz ile ilgili SEO uyumlu içerik üretimi için, yapay zekâ desteği arzu ederseniz? Karşımıza çıkanlar açıklamalar;

1) Açıklayıcı ve kısa bir giriş metniniz olmalı…

2) Konuyla ilgili içerik başlıklarınız sıralanmalı…

3) Bu içerik başlıklarının link bağlantıları yapılmalı…

4) Her başlık linki içinde açıklayıcı bilgilere yer verilmeli…

5) Bölüm “Sıkça Sorulan Sorular” ve “Cevapları” ile devam etmeli… Şeklinde olacaktır!..

Tabii bu açıklamaları, size özgü görsellerle de desteklemekte de fayda var, diye düşünüyorum!

Şimdi isterseniz güncel yapay zekâ uygulamalarından (ChatGPT OpenAl / Microsoft Bing Chat / Bard. Google. Com / AWS Amazon Bedrock / Samsung Gauss / Vs.) herhangi birine, Anahtar kelimeleri de soru metnine dahil ederek “Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma ve Aile Anayasası” konusu ile ilgili “SEO Uyumlu İçerik Üretimi” hakkındaki düşüncelerini soralım?

Genel olarak, yapay zekâ uygulamalarında, kaynakları da belirtilerek, karşımıza çıkan yanıtlar;

*) Aile şirketlerinde kurumsallaşma ve aile anayasası konuları, aile işletmelerinin geleceği ve sürdürülebilirlik açısından oldukça önemlidir!

*) SEO uyumlu içerik üretimi için, öncelikle; ürün veya hizmet konu başlığınız ile ilgili, hedef kitlenizi belirleyin ve onların ihtiyaçlarına odaklanın! (Örnek hedef kitle / Aile Şirketleri)

*) Ardından, anahtar kelime araştırmaları yaparak, özellikle hedef kitlenizin çeşitli arama motorlarında, hangi kelimeler ile bu konuda arama yaptığını netleştirin!

*) Web sitenizin, ürün veya hizmet linkleriniz tıklandığında karşımıza çıkacak içeriğin ilgili bölümlerinde; bu anahtar kelimeler ile benzer kelimelere ait, alt açıklamalar içinde yer verin!

*) Bu anahtar kelimeleri, içeriklerinizde; abartmadan, doğal bir şekilde kullanın!

*) İçeriğinizin okunabilirliğini artırmak için; paragraflarınızı kısa tutun ve anahtar kelime yoğunluğunda %2-3 aralığına dikkat edin!

*) Ayrıca; içeriğinizin alt başlıkları ile metin açıklamalarını, anahtar kelimelerle optimize ederek, okunmaya hazır hale getirin! Şeklinde olmaktadır!..

Daha sonra da, “Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma ve Aile Anayasası” konusuyla ilgili anahtar kelimeler hangileri olmalı? Diye, yapay zekâya bir soralım!

Karşımıza çıkan tabloda…

Aile şirketlerinde kurumsallaşma ve aile anayasası konusunda, hem aile şirketlerinin sürdürülebilirliği, hem de aile içi ilişkilerin düzenlenmesi açısından kullanılabilecek anahtar kelimeler şunlar olabilir;

*) Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma ve Aile Anayasası…

*) Aile Şirketlerinin Gelecek Nesillere Aktarımı…

*) Aile Değerleri ve Misyonu ve Aile İçi Çatışma Yönetimi…

*) Aile İşletmelerinde Kurumsal Yapı ve Üst Yönetim…

*) Profesyonel Kadrolarla Olan İlişkilerin Düzenlenmesi…

*) Aileye Sonradan Katılacak Üyelerle İlgili Kararlar…

*) Veliaht Koçluğu + Aile Konseyi + Uyuşmazlıkların Çözümü…

*) Aile Şirketleri Danışmanı + İş Akış Planı ve Kurumsal Stratejik Planlama…

Bu anahtar kelimelerle ilgili, hazırlanacak içerik başlıkları ve alt açıklamalar ile yapılacak, SEO uyumlu içerik üretimi; ürünleriniz veya hizmetleriniz çerçevesinde, web sitenizin tüm arama motorlarında daha ön sayfalarda ve daha üst sıralara ulaşmasına yardımcı olmakla birlikte, günümüz yapay zekâ uygulamaları da, bu süreçte önemli bir rol oynayabilmekte! Ancak bu yazının son paragrafını da, özellikle dikkate almak kaydıyla!..

İşte SEO uyumlu içerik üretiminde kullanabileceğiniz bazı yapay zekâ araçları;

1. Jasper AI: Basit girdilerle yüksek kaliteli içerik üretmeye yardımcı olan bir uygulamadır. Bu uygulama ile blog yazıları, ürün açıklamaları ve pazarlama metinleri gibi çok çeşitli içerikler oluşturabilirsiniz!

2. GrowthBar: SEO için kullanılan bir uygulama olan GrowthBar, anahtar kelimeleri araştırmanıza ve istatistiklere erişmenizde, yardımcınız olabilir!

3. ChatGPT: San Francisco merkezli OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT, otomatik içerik üretimi, özetleme, düzenleme ve çeviri gibi görevlerde kullanılabilir!

4. Rytr: Farklı türlerde otomatik içerik üretebilen bir yapay zeka yazma uygulamasıdır. Web sitesi metinleri, pazarlama ve satış metni oluşturma gibi alanlarda yararlı olabilir!

5. Frase: SEO için optimize edilmiş içerik üretmek için kullanışlı bir yapay zekâ uygulamasıdır. Arama sonuçlarına göre, içeriklerinizi yapılandırmanıza destek olur!

Bunlar ve bunlar gibi diğer uygulamalar, içerik üretimini hızlandırmak ve SEO uyumlu içerik üretmek ve rakipleri analiz etmek için kullanılabilir. Hangi uygulama aracının, ihtiyaçlarınıza en uygun olduğunu belirlemek için, denemelere başlayabilirsiniz!..

Evet Sevgili Dostlar,

Yapay zekânın, iş dünyasına katkıları yadsınamaz! Ancak; Elon Musk ve Stephen Hawking’in  yapay zekâ konusunda, yıllar önce yaptıkları; Yapay zekâ nükleer bombalardan daha tehlikeli + Yapay zekâ, neredeyse herkesin bildiğinden çok daha fazlasını yapabilir ve de gelişme hızı katlanarak artıyor + Yapay zekânın hızlı gelişimi sıkı ve etik olarak kontrol edilmediği takdirde, sonuçları felaket olabilir + Potansiyel risklere karşı nasıl hazırlanacağımızı ve bunlardan nasıl kaçınacağımızı öğrenemezsek, yapay zekâ; uygarlığımızın tarihindeki en kötü olay olabilir… Şeklindeki açıklamaları da, dikkate almakta yarar var!..

Ha, bu arada, “Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)” ve “Arama Motoru Reklamcılığı (SEA)” ile ilgili, günümüz yapay zekâsı; uygulanan özel taktikleri hemen ortaya çıkardığı ve ilgili siteleri cezalandırdığı için, artık bu tür çabalar da pek işe yaramayabiliyor. Şimdilerde, “Dönüşüm Oranı Optimizasyonu (CRO)” daha ön plana çıkmakta. Bu da, aklınızda bulunsun!😊

Daha mutlu bir gelecek için…

Sevgi ve saygılarımla

ALİ RIZA DEĞER