Özel hastaneler yönetmeliği: Hekimden yıllık 1,3 milyon dolar isteyen var
MESUDE ERŞAN-Diken @mesudersan [email protected]
Sağlık Bakanlığı tarafından 6 Ekim’de Özel Hastaneler Yönetmeliği’ndeki serbest çalışan hekimlerin mesleklerini istedikleri gibi icra edebilmelerini engelleyen değişikliğe tepkiler sürüyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın bir ay aradan sonra ilk kez konuyla ilgili açıklamasını anlayan çıkmadı.
Özel Hastaneler Yönetmeliği ile Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkındaki Yönetmelik, değişiklik yayınlandıktan üç ay sonra yürürlüğe girecek. Ancak bazı özel hastaneler yönetmeliği fiili uygulamaya başladı. Cerrahlardan hastanelerinde ameliyatları yapabilmesi için yıllık 400 bin dolar, 1,3 milyon dolar sözleşme ücretleri talep eden özel hastaneler var.
Yönetmeliklerdeki değişiklikler, herhangi bir kamu ya da özel hastanede değil, serbest çalışmayı tercih eden hekimlerin istedikleri hastanede ameliyat, doğum, hasta yatırmalarının önünü kesiyor. Hastaların da hekim seçme özgürlüğünü engelliyor.
Aslında 1219 sayılı yasa hekimlerin serbest çalışmasını güvence altına alıyor. Yasaya göre, mesleğini serbest icra eden hekimler, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve kamu kurumlarıyla sözleşmesi bulunmayan özel sağlık kurum ve kuruluşlarında da hastalarının teşhis ve tedavi edebiliyorlar.
Sadece 500 hekim sözleşme imzalayabilecek
Buna rağmen yönetmelik değişikliklerine göre muayenehane hekimlerinin bu şekilde tanı ve tedavi hizmetlerini yürütmeleri ancak özel hastane veya tıp merkezinde ilgili branşta boş uzman hekim kadrosu olması halinde ve yıllık sözleşme imzalamak suretiyle mümkün olabilecek.tamamı için kaynağa bknz