Parkinson’a yol açan mekanizmaların keşfinde çığır açacak adım
Servier ve Aitia, Nedensel Yapay Zeka ve Gemini Dijital İkizler teknolojilerinden yararlanarak Parkinson’un ardında yatan biyolojik mekanizmaları ve hastalığın nedenlerini anlamayı hedefleyen öncü bir işbirliğine imza attı.
Kardiyoloji, onkoloji, nörobilim ve immun-enflamatuar hastalıkların tedavisinde yenilikçi ilaçlar geliştirerek hastaların yaşam kalitelerini ve hastalıkların seyrini olumlu yönde değiştirmek amacıyla 150’den fazla ülkedeki faaliyet gösteren Servier; Parkinson hastalığının tedavisi için yapay zeka destekli tedavi yaklaşımlarını keşfetmek üzere dünyanın önde gelen gruplarından Aitia ile yeni işbirliğini duyurdu.
Geçtiğimiz yıllarda kemik iliği kanseri (multiple myelom) ve pankreas kanserinin ardında yatan biyolojik mekanizmaların keşfi üzerine Aitia ile güçlerini birleştiren Servier, sinir bilim alanında yeni nesil tedavilerin geliştirilmesine olanak sağlamak üzere öncü bir hamleye daha imza atmış oldu.
Sağlık tedavilerinde yenilikçi AR-GE çalışmalarıyla öne çıkan Servier ve Aitia, bu defa, Alzheimer’dan sonra en sık görülen ikinci nörodejenaratif sağlık sorunu olan ve dünya genelinde 10 milyondan fazla insanı etkilediği bilinen Parkinson hastalığının ardında yatan nedenleri keşfetmek ve yeni tedavilerin geliştirilmesine olanak sağlamak amacıyla güçlerini tekrar birleştirdi.
Söz konusu işbirliği kapsamında, Servier tarafından Parkinson hastalığının ilerlemesini engellemek için geliştirilmekte olan Leucine-Rich-Repeat-Kinase 2 inhibitörüne (LRRK2i) olumlu yanıt verme olasılığı yüksek hastaları belirlemek üzere Aitia’nın Nedensel Yapay Zeka ve Dijital İkizler teknolojilerinden yararlanılacak. Sinirbilim alanındaki yenilikçi keşiflerini ve Parkinson alanındaki bilimsel birikimini, Aitia’nın uzmanlığıyla birleştirecek olan Servier karşılanmamış tıbbi ihtiyaçları yüksek olan hastalara yenilikçi bir çözüm sunmayı hedefliyor.
Parkinson hastalığı, sinir sistemini oluşturan hücrelerin yavaş ve ilerleyici şekilde işlev kaybetmesine neden olan; titreme, kas sertliği gibi motor problemlerin yanı sıra zihinsel sağlıkta bozulmalar, dil ve ifade bozuklukları ve uykuda dengesizlik gibi semptomlarla gelişiyor. Nörodejeneratif hastalıklar başta olmak üzere onkoloji alanında yeni nesil tedavilerin keşfinde yararlanılan Nedensel Yapay Zeka’nın yanı sıra, hastalıkların hesaplamalı temsillerini ifade eden ‘’Gemini Dijital İkizler’’ teknolojisi sayesinde, Parkinson gibi nörodejenaratif bozukluklar, bağışıklık sistemi bozuklukları, multiple myelom, prostat kanseri, Huntington hastalığı gibi sağlık sorunlarının ardında gizlenen biyolojik mekanizmalar keşfedilebiliyor.
Servier ve Aitia’nın işbirliği kapsamında Gemini Dijital İkizler teknolojisine başvurularak Parkinson hastalarındaki biyobelirteçleri vurgulamak için Parkinson’a yol açan LRRK2 gen mutasyonunun tedavisinin etki mekanizmalarının simüle edilmesi planlanıyor. Yapılacak keşifler sayesinde, LRRK2 gen mutasyonuna olumlu yanıt verecek hasta gruplarının tanımlanması hedefleniyor.
Servier AR-GE Departmanı Nörobilim ve İmmüno-inflamasyon Terapötik Alanı Küresel Başkanı Ross Jeggo konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada “Aitia ile yaptığımız bu yeni işbirliği, Servier’in karşılanmamış tıbbi ihtiyaçları yüksek olan hastalara potansiyel olarak yenilikçi çözümler sunma arzusunu vurgulamaktadır. Bilimsel inovasyonu Aitia’nın Gemini Dijital İkizleri gibi dijital teknolojilerin gücüyle birleştirerek Parkinson hastalığının biyolojisini daha iyi anlayabileceğimizden ve sinirbilim alanındaki ilaç keşif sürecimizi dönüştürebileceğimizden eminim. Bu yaklaşım, bu patolojiden etkilenen hastalara giderek daha kişiselleştirilmiş çözümler sunmamızı sağlayabilir’’ dedi. Aitia Başkanı ve COO’su Jean-Michel Gries ise “Servier’deki ekiple yakın çalışmaya devam etmekten ve Parkinson hastalığı olan hastaların ve ailelerinin yaşamları üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olabilecek yeni ilaçların geliştirilmesine potansiyel olarak yardımcı olmaktan onur duyuyoruz” ifadelerine yer verdi.