Ana Sayfa Tıp&Sağlık Sesten Kan Basıncını Tahmin Eden Yapay Zeka Geliştirildi

Sesten Kan Basıncını Tahmin Eden Yapay Zeka Geliştirildi

Kan basıncını tahmin etmek için geliştirilen yeni teknoloji, yüksek kan basıncını tespit etmede kadınlarda yüzde 84’e, erkeklerde ise yüzde 77’ye varan doğruluk oranına ulaşarak ses biyobelirteçlerini analiz etti.

Klick Labs’daki araştırmacılar sağlık izleme alanında çığır açan bir keşifte bulundu. Sadece bir kişinin sesini kullanarak kronik yüksek kan basıncını (hipertansiyon) tahmin eden yeni, invaziv olmayan bir teknik geliştirdiler.

Bu yenilikçi yöntem, erken hipertansiyon tespitinin geleceğine dair heyecan verici bir bakış açısı sunuyor. Klick Labs, ses biyobelirteçlerini kullanarak hem erişilebilir hem de etkili bir araçla sağlık sonuçlarını iyileştirmeyi amaçlıyor.

Nasıl çalışır: Daha iyi sağlık için ses analizi Klick Labs, araştırmasında iki hafta boyunca günde altı defaya kadar seslerini kaydeden 245 katılımcıyı dahil etti. Yüksek kan basıncını tespit etmek için bu ses kayıtlarını analiz eden Klick Labs tarafından tasarlanmış bir mobil uygulama kullandılar.

Uygulamanın makine öğrenme algoritmaları, hipertansiyonu önemli bir doğrulukla tahmin etmek için perde değişkenliği, konuşma enerjisi kalıpları ve ses değişiklikleri gibi ince ses özelliklerini inceler. Kadınlar için uygulama yüzde 84’e kadar doğruluk elde ederken, erkekler için yüzde 77’ye ulaştı.

Klick Labs’ın kıdemli başkan yardımcısı ve çalışmanın baş araştırmacısı Yan Fossat, bulgularının önemini vurguladı.

Fossat “Çeşitli sınıflandırıcıları kullanarak ve cinsiyete dayalı tahmin modelleri kurarak, hipertansiyonu tespit etmenin daha erişilebilir bir yolunu keşfettik ve bunun bu yaygın küresel sağlık sorununa daha erken müdahale edilmesini sağlayacağını umuyoruz. Hipertansiyon, kalp krizi ve böbrek sorunlarından bunamaya kadar birçok komplikasyona yol açabilir,”

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından sıklıkla “sessiz katil” olarak adlandırılan hipertansiyon, küresel nüfusun yüzde 25’inden fazlasını etkiliyor. Ne yazık ki, birçok kişi durumlarının farkında değil ve teşhis konulanların çoğu düşük veya orta gelirli ülkelerde yaşıyor.