Sezaryenle doğan çocuklara dışkı nakli yapılmasının umut verici olduğu, klinik denemelerin ilk sonuçlarıyla ortaya çıktı.
Sezaryenle doğan bir bebeğe, annesinin kakasından çok az bir miktar içeren süt vermek, klinik bir deneye göre bağırsaklarına yararlı mikroplar sokar. Bu yaklaşım, bir gün çocuklukta ve daha sonraki yaşamda hastalıkları önlemeye yardımcı olabilir.
Geçtiğimiz hafta Los Angeles, Kaliforniya’da bulaşıcı hastalık uzmanları ve epidemiyologların bir araya geldiği IDWeek toplantısında ilk sonuçları açıklanan çalışma, ‘kaka sütlü içeceği’ konseptini test eden ilk randomize kontrollü çalışma olma özelliğini taşıyor.
Finlandiya’nın Helsinki kentindeki Finlandiya Sağlık ve Refah Enstitüsü’nün halk sağlığı bölümü müdürü ve çalışmanın baş araştırmacısı Otto Helve, ön bulguların araştırmacıların, küçük bir dışkı naklinin bebeğin mikrobiyomu üzerinde olumlu etki yaratmaya yeteceği yönündeki hipotezini doğruladığını söyledi.
Kalıtsal mikroplar
Bazı çalışmalar sezaryenle doğan bebeklerin vajinal doğumdan ziyade astım, sindirim sistemi iltihabı ve işlevsiz bağışıklık sistemiyle ilişkili diğer hastalıklara yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu göstermektedir 1 . Bilim insanları bu farklılıkların sezaryenle doğan bebeklerin annelerinin vajinalarındaki ve bağırsaklarındaki mikroplara maruz kalmaması ve hızla kolonize olmaması nedeniyle ortaya çıktığını düşünmektedir. Çalışmalar sezaryenle doğan bebeklerin hastanelerde vajinal doğumla doğan bebeklere göre patojenlere karşı daha savunmasız olduğunu bile göstermiştir 2 .
‘Bunu evde denemeyin’
Araştırmacılar, hiç kimsenin bu yaklaşımı evde denememesi gerektiğini vurguluyor. Deneme katılımcıları kapsamlı bir taramadan geçti. Helve, “Yenidoğana verdiğiniz dışkı maddesinin bir hastalığa neden olabilecek patojenler içermediğinden emin olmalısınız” diyor. Başlangıçta dahil edilen 90 kadından 54’ü patojenlerin varlığı veya başka bir tarama başarısızlığı nedeniyle hariç tutuldu. tamamı için kaynağa bknz