Yanık üzerindeki pansumanlar çıkarıldığında genellikle çok fazla acı hissedilmekte. Yeni tasarlanan hidrojel bazlı pansuman, soğutulduğunda ciltten kolayca ayrıldığı için hastaların acı duymadıkları belirtildi.
Kanada’nın Waterloo Üniversitesi’ndeki bilim insanları tarafından geliştirilen yumuşak, esnek malzemeden yapılan pansuman soğutulduğunda genişleyen ve ısıtıldığında küçülen, termal olarak duyarlı bir polimer içeriyor.
Yanmış vücut kısmının 3 boyutlu taramalarına dayanarak, hidrojel tabakaları, o bölgenin tam konturlarına uyması için 3 boyutlu olarak basılabilir. Pansumanın herhangi bir yerde çok fazla baskı uygulamadan tüm yaralı dokuyla temas ederek, yavaş yavaş yaraya saldığı ilaç ise önceden yüklenebilir.
Bir hidrojel tabakası başlangıçta bir yanık bölgesine uygulandığında, hastanın vücudu tarafından ısıtılır. Bu, hafifçe büzülmesine neden olur, böylece cilde güvenli bir şekilde yapışır. Daha sonra, hastanın vücut sıcaklığında kalarak ihtiyaç duyulduğu sürece yerinde kalır. Yarayı kontrol etme zamanı geldiğinde pansumanın dış yüzeyine soğuk havlu gibi bir madde sürülür. Hidrojel soğuyup genişledikçe cilt ve yara dokusu üzerindeki tutuşunu serbest bırakır, böylece çok az bir acıyla kolayca düşer.
Daha da önemlisi, malzemenin yalnızca oda sıcaklığına kadar soğutulması gerekir – yanık kurbanları tipik olarak daha düşük sıcaklıklara karşı çok hassastır.
Pansuman teknoloji, klinik ortamın dışında kanser hastalarına kemoterapi ilaçları vermek veya güzellik ve kozmetik endüstrisinde kullanılmak üzere özel gençleştirici yüz maskeleri üretmek için de kullanılabilir.