Araştırmacılar 50 yılın ardından ilk kez astım ataklarına karşı yeni bir tedavi yöntemi bulduklarını açıkladı. Tedavide kullanılan bir enjeksiyon, astım atağı sırasında ve KOAH olarak bilinen kronik obstrüktif akciğer hastalığında devreye giren bağışıklık sisteminin bir kısmını baskılıyor.
Benralizumab halihazırda şiddetli vakalarda kullanılıyordu, ancak son araştırma astım ataklarında rutin olarak kullanılabileceğini ortaya koydu. *King’s College London’dan araştırmacı ekibi yeni ilacın astım tedavisinde devrim niteliğinde olabileceğini söyledi.
*Major breakthrough for severe asthma treatment
A landmark study led by a King’s academic has shown that severe asthma can be controlled using biologic therapies, without the addition of regular high-dose inhaled steroids which can have significant side effects.
The Lancet’te yayımlanan uluslararası SHAMAL araştırmasının bulguları , biyolojik tedavi yöntemi benralizumab kullanan hastaların yüzde 92’sinin inhale steroid dozunu güvenli bir şekilde azaltabildiğini ve yüzde 60’tan fazlasının ise tamamen kullanmayı bırakabildiğini gösterdi.
LANCET / Reduction of daily maintenance inhaled corticosteroids in patients with severe eosinophilic asthma treated with benralizumab (SHAMAL): a randomised, multicentre, open-label, phase 4 study
Çalışmanın sonuçları, inhale steroidlerin hoş olmayan ve genellikle ciddi yan etkilerini en aza indirerek veya ortadan kaldırarak şiddetli astım hastaları için dönüştürücü olabilir. Bunlar arasında kırık riskinin artmasına yol açan osteoporoz, diyabet ve katarakt bulunur.
Astım, dünya çapında en yaygın solunum yolu hastalıklarından biridir – yaklaşık 300 milyon insanı etkiler – ve bunların yaklaşık %3 ila %5’i şiddetli astıma sahiptir. Bu, nefes darlığı, göğüste sıkışma ve öksürük gibi günlük semptomlara ve sık sık hastaneye yatmayı gerektiren tekrarlayan astım ataklarına yol açar.
SHAMAL çalışması, King’s Hastanesi’nde Solunum Hastalıkları Profesörü ve Guy’s & St Thomas NHS Trust’ta Şiddetli Astım Merkezi başkanı olan Profesör David Jackson tarafından yönetildi.
Profesör David Jackson, Solunum Hastalıkları Profesörü; Benralizumab gibi biyolojik tedaviler, şiddetli astım tedavisinde birçok yönden devrim yarattı ve bu çalışmanın sonuçları, bu tedaviyi kullanan hastaların çoğunda steroid kaynaklı zararların önlenebileceğini ilk kez gösteriyor.
Benralizumab, eozinofil adı verilen iltihaplı hücrelerin sayısını azaltan bir biyolojik tedavidir. Bu, şiddetli astımlı hastaların hava yollarında anormal sayıda üretilir ve astım ataklarının gelişiminde kritik rol oynar. Benralizumab her dört ila sekiz haftada bir enjekte edilir ve uzman NHS astım merkezlerinde mevcuttur.
SHAMAL çalışması İngiltere, Fransa, İtalya ve Almanya olmak üzere dört ülkedeki 22 merkezde gerçekleştirildi.
208 hasta, 32 hafta boyunca yüksek doz inhale steroidlerini değişen miktarlarda azaltmak üzere rastgele atandı ve ardından 16 haftalık bir bakım dönemi uygulandı. Hastaların yaklaşık %90’ı astım semptomlarında kötüleşme yaşamadı ve 48 haftalık çalışma boyunca herhangi bir alevlenmeden uzak kaldı.
Diğer biyolojik tedavilerle birlikte yüksek doz steroid kullanımının azaltılması veya ortadan kaldırılmasının güvenliği ve etkinliği konusunda kesin önerilerde bulunulabilmesi için SHAMAL’a benzer çalışmaların yapılması gerekecektir.
Çalışma AstaZeneca tarafından finanse edildi ve Queens University Belfast, Université Paris-Saclay ve Trinity College Dublin gibi tanınmış üniversitelerdeki araştırmacılar tarafından yürütüldü.