Japon Sinir Bilimciler, modern teknolojinin insanların korku ve fobilerin üstesinden gelmesine yardımcı olabileceğini öne sürüyor. Araştırmada, Yükseklik korkusu olan kişilerin sanal uçuşla bu korkularını hafiflettikleri kanıtlandı.
Korku, insanın hayatta kalmasının temel bir unsurudur ve tehlikeli durumlardan kaçınmamıza ve bu durumlara tepki vermemize olanak tanır. Ancak sürekli korku ve kaygının işlevsellik yeteneğimizi engelleyebileceği zamanlar vardır. Kronik korku ve kaygı, midenizden uykunuza kadar her şeyi etkileyerek zihinsel ve fiziksel sağlığımızı olumsuz yönde etkileyebilir.
Korkularla başa çıkmanın yeni yolları ortaya çıktı
Japon Bilgi ve Sinir Ağları Merkezi’nde hesaplamalı sosyal sinir bilimci ve Japonya’daki Osaka Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre modern teknolojinin insanların bu korku ve fobilerin üstesinden gelmesine yardımcı olabileceğini öne sürüyor.
Japon Bilgi ve Sinir Ağları Merkezi’nde hesaplamalı sosyal sinir bilimci ve Japonya’daki Osaka Üniversitesi’ndeki ekip, sanal bir uçuş deneyimini simüle ederek sanal gerçekliğin ciddi yükseklik korkusu olan insanları nasıl destekleyebileceğini araştırdı. Deneyde katılımcılar kendilerini bir şehrin üzerinde uçarken gösteren bir videoyu kontrol edebildiler.
Katılımcılar sanal gerçeklikte bir tahtada yürütüldü
Bu etkinliğin ardından katılımcılardan sanal gerçeklikte bir tahtada yürümeleri istendi. Uçma deneyimlerini kontrol edebilen katılımcıların, aynı uçuş videosunu izleyen ancak deneyim üzerinde hiçbir kontrolü olmayan katılımcılara göre önemli ölçüde daha düşük korku tepkisi gösterdiğini buldular.
Bununla birlikte, korku verici uyaranlara sanal olarak maruz kalmak, vücut hareketi de söz konusu olduğunda en iyi sonuçları verebilir.
Korku tepkilerinde önemli ölçüde azalma görüldü
Ekip, katılımcıları 3 boyutlu sanal alanda saldırgan bir yabancıya karşı fiziksel olarak savaşmaları için eğitti. Egzersizin tamamlanmasından 24 saat sonra, katılımcılar hala eğitim videosunu izleyen katılımcılarda görülmeyen şekilde korku tepkilerinde önemli ölçüde azalma görüldü.
Ekip, “Korkuyla mücadele etmek kesinlikle zordur ve hafifletme prosedürlerinin genellikle her birey için özelleştirilmesi gerekir. Bu nedenle, bu ipucunu, tamamlayıcı müdahaleler için gelecekteki seçeneklerden biri olarak ihtiyatlı bir şekilde öneriyoruz.”
Her iki çalışma da, korkularınızla kontrollü, sanal bir ortamda yüzleşmeyi öğrenmenin, korkulu durumlardaki kronik stresi hafifletmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir.