Türkiye’de Kocaeli Üniversitesi’nde de denemelerin devam ettiği aşı ile ilgili araştırmaları yürüten ve aynı Türkiye’de olduğu gibi bir dizi testlerin yapıldığı Brezilya’da 9 bin gönüllünün katıldığı incelemenin sonucu açıklandı.
Sözcü: Uzmanlar Brezilya’daki üçüncü ve son faz denemelerin erken sonuçlarını aldı.
“CİDDİ BİR YAN ETKİSİ ORTAYA ÇIKMADI”
Brezilya’nın en önemli biyomedikal araştırma merkezlerinden biri olan Sao Paulo’daki Butantan Enstitüsü elde edilen sonuçlara göre CoronaVac’ın kullanımının güvenliği olduğu belirlendi. Butantan Enstitüsü Direktörü Dimas Covas, “Aşının yapımının güvenli olduğunu tespit ettik. Fakat aşının etkili olup olmadığına dair sonuçları araştırmaya katılan 13.000 insanın tamamında denemeler tamamlanmadan paylaşmayacağız. İncelemeler devam ediyor” dedi.
Aşının ilk test sonuçları ile ilgili bilgi veren Covas, “Aşının ciddi bir yan etkisi ortaya çıkmadı. Aşı olanların yüzde 20’si aşı dolayısıyla orta seviyede ağrı hissetti ve yüzde 15’i de ilk doz sonucunda baş ağrısı yaşadığını söyledi. Bu oran ikinci dozda yüzde 10’a düştü. Aşı olanların yüzde 5’inin midesinin bulandığı ve yorgun hissettiği tespit edilirken bu orandan çok daha azında kas ağrısı meydana geldiği anlaşıldı” dedi.
TÜRKİYE’DE DE SIKINTI YAŞANMADI
Çin Halk Cumhuriyeti’nde özel ilaç firmasınca (http://www.sinovac.com ) geliştirildikten sonra Türkiye’de üçüncü faz denemelerine başlanan corona virüsü aşısı, Kocaeli Üniversitesi’nde çalışan Eylül ayı sonu itibariyle sağlık çalışanlarına uygulandı.
Prof. Dr. Cantürk, şu ana kadar 300 kişi üzerinde denemelerin yapıldığını söylerken hastanede 500 gönüllü üzerinde denemelerin devam edileceğini açıklamıştı. Cantürk, “Her gün 20-25 kişilik gruplara aşı yapılıyor. Bu zamana kadar da yaklaşık 250-300 üzerinde gönüllü arkadaşa aşı yapılmıştır. Herhangi bir olumsuzluk yok; ağrı, ateş şikayet yok, alerji yok ve herhangi bir sıkıntı olmadı şu ana kadar” demişti. Cantürk, aşıların satışının 2021’de gerçekleşebileceğinin öngörüldüğünü dile getirmişti.