Harvard beslenme uzmanı: ‘Aslında sizi daha çok acıktıran’ ve ‘beyni çalan’ 4 zehirli gıda maddesi
Amy Shah/CNBC polifenol içeren besinleri tavsiye etti
Bu zehirli gıda katkı maddelerine dikkat
1. Monosodyum glutamat (MSG)
Pek çok aromalı gıdaya eklenen MSG, pankreasınızı antagonize ederek daha fazla insülin salgılamasına neden olur – bu, kendinizi daha aç hissetmenize neden olan bir hormonal çağlayandır.
MSG, diyabet ve obezite ile bağlantılıdır ve hatta beyin hücrelerinin aşırı uyarılmasına ve ardından kontrolsüz bir şekilde ateşlenmesine ve potansiyel olarak hücre ölümüne yol açmasına neden olabilen bir eksitotoksin olarak kabul edilir .
2. Rafine un
Unda “rafine” kelimesi, kepeğin ve özün çıkarıldığı, ürünlerin raflarda daha uzun süre kalmasını sağlayan bir modifikasyon sürecini ifade eder. Ancak doğal olarak oluşan vitaminleri, mineralleri ve diyet lifini de ortadan kaldırır .
Rafine un, özellikle beyaz un, kan şekeri seviyenizi hızla yükseltir, insülin seviyenizi yükseltir ve ardından düşmesine neden olur.
Bu reaksiyon sizi çok çabuk acıktırır, bu da neden bir simit veya bir dilim tost yedikten hemen sonra tekrar yemek yeme isteği duyabileceğinizi açıklar.
3. Rafine şeker
Beyaz şeker, vücutta rafine una çok benzer bir şekilde çalışır. Kan şekerinizi çok yükseltir ve kısa bir süre sonra düşmesine neden olarak şeker isteğinizi şiddetlendirir.
Bir kez yemeye başladığınızda, durdurmak zor olabilir. Şeker, kısa bir süreliğine kendinizi iyi hissetmenize neden olabilir (“ilaç kullanmakta” olduğu gibi) ve getirdiği dopamin salınımı nedeniyle vücudunuzda bir enerji kıvılcımı oluşturur.
Özellikle aşağılık bir rafine şeker formu, yüksek fruktozlu mısır şurubudur. Gazlı içecekler, ticari meyve suları ve diğer içeceklerin yanı sıra paketlenmiş yiyeceklerde bulunan normal metabolizmanızı bozar.
Çalışmalar , bu katkı maddesinin leptin salınımını yavaşlattığını veya “doyum” hormonu olduğunu bulmuştur.
Fructose Sets Table For Weight Gain Without Warning
4. Glüten
Beyaz ekmeğe geri dönelim: Acıktırmasının bir diğer nedeni de glüten içeriğidir. Gluten, genellikle işlenmiş gıdalarda bulunan buğdayda bulunan bir proteindir.
Rafine edildiğinde şekere benzer özellikleri nedeniyle belirli insan gruplarında oldukça iltihaplı olabilir ve aynı zamanda bağırsakları tahriş eder .
Effect of Gluten-Free Diet on Gut Microbiota Composition in Patients with Celiac Disease and Non-Celiac Gluten/Wheat Sensitivity
İyi bir kural, bir ay boyunca glüten içeren ürünlerden kaçınmaktır. Nasıl hissettiğinizi görün ve isteklerinizi daha iyi kontrol edip etmediğinizi not edin.
Şahsen, glüten benim için gizli bir gıda duyarlılığıydı ve onsuz daha iyi yapıyorum. Tahılların çoğunda besin değeri düştüğü için, zaten diyetimizin sadece küçük bir parçası olmalıdırlar.
Bunun yerine, polifenolleri en iyi arkadaşınız yapın
Polifenoller, sağlığı geliştirici özellikler içeren bir mikro besin türüdür. Kan dolaşımımızı ve toksinlerimizi temizlemek için önemlidirler ve açlığı ve sağlıksız katkı maddeleriyle doldurulmuş gıdalara karşı istekleri kontrol etmenin anahtarıdırlar.
İşte polifenol içeriği yüksek olan en sevdiğim yiyeceklerden bazıları:
- Avokado
- çilek
- Brokoli
- Kirazlar
- Şili biberi
- Turunçgiller
- Kahve
- Keten tohumu
- Bitter çikolata
- Sarımsak
- bakliyat
- Mango
- Fındık
- Zeytin
- Soğanlar
- Kekik ve diğer birçok bitki ve baharat (böcek ilacı kalıntısını önlemek için mümkünse organik olanı seçin)
- Kabak
- Ispanak
- Yeşil çay
Polifenoller kan şekeri seviyenizi de azaltabilir ve kontrol edebilir. Bu nedenle, diyetinizi değiştirmek ve daha besleyici bir şekilde yemek istiyorsanız, alımınızı artırmak, başlamak için mükemmel bir yoldur.