Doğa sağlığımız için inanılmaz bir kaynaktır.Söğüt ağacı da doğanın bize bahşettiği ilaçlardan biridir. Binlerce yıl önce Mısırlılar, bu ağacın kabuklarını soyarak ağrı kesici olarak kullanmaktaydı. 123 yıl öncesinde ise söğüt ağacında bulunan salisilik asit, kimyagerler tarafından sentezlenerek aspirinde kullanıldı ve günümüzde en yaygın kullanılan ilaçlardan biri haline geldi.
Rothamsted Research ve Kent Üniversitesi’nden bilim insanları, yine söğüt ağacından elde edilen yeni bir maddenin, laboratuvar ortamında farklı kanser türlerini öldürebildiğini kanıtlandı.
Söğüt ağacında bulunan salisilik asitin sentetik hali yer alır. İşte yeni yapılan bir araştırmada, söğüt ağacından elde edilen miyabeacin adı verilen bir kimyasalın dirençli kanserleri türlerini tedavisinde etkili olabileceği gösterildi. “Özellikle nörablastomlar gibi dirençli kanser türlerinde, eşsiz ilaçlarla farklı yaklaşımlarda bulunmak gerekebiliyor.
Miyabeacinin böyle bir potansiyeli olabilir. Yapısal olarak iki salisin gurubu içerdiğinden aspirine göre,iki katı dozda anti-enflamasyon ve pıhtılaşma önleyici potansiyele sahip. Bununla birlikte miyabeacin; ilaca direnç türler dahil, belli başlı kanser hücrelerine karşı aktivitesi olması söğüt farmakolojisinin çok yönlülüğüne kanıttır,” diyor yardımcı yazar Rothamsted’den Prof. Mike Beale Araştırmacılar miyabeacini meme,gırtlak ve yumurtalık kanseri hücrelerinde karşı denediğinde öldüklerini gözlemledi. Bilim insanlarını asıl heyecanlandıran gelişme ise, nöroblastomlara karşı benzer sonuçlar elde edilmesiydi. Nöroblastomlar daha çok 5 yaş altı çocuklarda görülen katı bir tümör formu ve hayatta kalma oranı % 50’nin altında gerçekleşiyor. Her ne kadar bu ilk sonuçlar karşısında bilim insanları oldukça heyecanlansa da, kanser ilaçlarının klinik kullanıma sunmak için halen uzun bir yol var. Araştırma ekibi şimdi söğüt ağacından daha fazla miyabeacin üreterek daha fazla deney yapacak.
Araştıram Scientific Reports dergisinde yayınlandı.
Kaynak: Rothamsted Research
/www.gercekbilim.com/sogut-agacinda-salisilik-miyabeacin-kanser-oldurme/ .