Güneş kremi cildimizi güneşin zararlı UV ışınlarından korumaya yardımcı olsa da, cildi serin tutmak için tasarlanmamıştır. Ancak deneysel yeni bir güneş kremi, yaklaşık 50’lik bir SPF derecesini korurken tam da bunu yapar.
Genellikle kullanılan mineral bazlı güneş kremleri, genellikle titanyum dioksit ve/veya çinko oksitin minik parçacıklarını içerir.
High-Performance Radiative Cooling Sunscreen
Bu nanopartiküller, güneş ışığında bulunan ultraviyole ışığın çoğunu yansıtarak, alttaki cilde ulaşmasını ve zarar vermesini engeller. Ancak parçacıklar, güneşin ısı-enerji-aktarıcı kızılötesi ışığını yansıtamayacak kadar küçüktür. Sonuç olarak, güneş kremi kullanan kişiler yine de rahatsız edici veya hatta tehlikeli derecede sıcaklayabilirler.
Çin’in Tsinghua Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, titanyum dioksit nanopartiküllerinin boyutunu özenle ayarlayarak yakın zamanda bunu değiştirmeye koyuldular. Bilim insanları sonunda UV ışığını yansıtırken aynı zamanda önemli miktarda kızılötesi ışığı da yansıtan parçacıklar üretmeyi başardılar.
Ancak nano parçacıklar tek başlarına işi yapamadılar, bu nedenle deiyonize su, etanol, Nivea nemlendirici krem, ten rengi demir oksit pigmentleri ve polidimetilsiloksan (genellikle kozmetiklerde kullanılır) olarak bilinen bir silikon polimeri ile karıştırıldılar.
This prototype sunscreen protects your skin and cools you off, too
Elde edilen güneş kremi sıcak ve güneşli bir dış mekan ortamında insan gönüllüler üzerinde test edildiğinde, ticari güneş kremlerine kıyasla cilt sıcaklıklarını 6,1 ºC’ye (11 ºF) kadar ve hiç güneş kremi kullanılmamasına kıyasla 6,0 ºC’ye (10,8 ºF) kadar azalttığı bulundu.
Ayrıca yaklaşık 50’lik bir SPF etkisi gösterdi ve ayrıca ksenon lamba ile 12 saatlik simüle edilmiş güneş ışığına maruz kaldıktan sonra bile etkili ve suya dayanıklı kaldı. Dahası, hem fareler hem de insanlar üzerinde yapılan testler, bunun cildi tahriş etmediğini gösterdi.