Rusya, önümüzdeki hafta yeni koronavirüsün neden olduğu bir hastalık olan COVID-19’a karşı sağlık görevlilerini aşılamaya başlayacak. Rusya Doğrudan Yatırım Fonu başkanı Kirill Dmitriev Perşembe günü gazetecilere verdiği demeçte, sağlık görevlilerinin aşılanmasının kayıt sonrası denemelerle eş zamanlı yapılacağını söyledi.
Russia to begin vaccination of medics against COVID-19 next week
“Yüksek riskli grupların (tıp uzmanları) aşılanması, kayıt sonrası klinik araştırmalarla aynı anda başlayacaktır. Aşıyı alacak kişiler, tüm prosedürlerin takip edildiğinden emin olmak için usulüne uygun olarak izlenecektir. “dedi.
Önümüzdeki hafta 40 bin kişiye aşının uygulanmasından sonra gözlemlere başlanacak.
Gamaleya Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Denis Logunov ise internet üzerinden aşı ile ilgili son bilgileri aktararak şöyle konuştu:
Şu ana kadar aşı 18 ile 60 yaş arasındaki gönüllülere uygulandı. Bu aşamada aşının hiçbir yan etkisi gözlemlenmedi. Aşı öncelikle virüs görülmeyen kişiler için geliştirildi fakat virüse yakalanan kişilere de uygulanabilir.
İnsan adenovirüs vektörleri bazında geliştirilen aşının avantajları
Dmitriyev, aşının tescil edilmiş olması nedeniyle bu testlere ‘üçüncü aşama’ değil, ‘tescil sonrası testler’ denildiğini ifade etti.
RDIF, ayrıca insan adenovirüsleri ve onların temelinde geliştirilen ilaçların kullanımıyla ilgili önemli gerçekleri sundu:
- İnsan adenovirüslerinin aşıların geliştirilmesi için potansiyel bir temel olarak araştırmaları 1953’te başladı.
- Aşılar, canlı insan adenovirüsleri değil insan adenovirüs vektörleri, yani vücutta çoğalma kabiliyeti olmayan ve sağlık açısından tamamen güvenli insan virüsleri içeriyor.
- İnsan adenovirüslerine veya insan adenovirüs vektörlerine dayalı klinik aşı ve ilaç denemelerine 20 binden fazla kişi katıldı.
- Dünyada insan adenovirüsünden geliştirilen aşıların en yaygın kullanımı, 1971 yılından günümüze kadar ABD Silahlı Kuvvetlerinde gerçekleşmiştir. Bu tür aşılar ABD ordusunda tüm acemi askerlere öneriliyor. ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), insan adenovirüsüne karşı geliştirilen aşıları 2011’de onayladı. İnsan adenovirüsünden olan aşıları, 10 milyondan fazla Amerikan askeri kullandı.
- İnsan adenovirüs vektörleri bazında geliştirilen kanser ilacı, Çin’de 30 binden fazla hastayı tedavi etmek için kullanıldı.
- İnsan adenovirüsü bazındaki aşıların, kanserojenite (onkolojik hastalıkların ortaya çıkması) ve doğurganlığı etkileme riskinin olmaması dahil olmak üzere, uzun vadeli sağlık riskleri barındırmadığı kanıtlanmıştır. Aşının sağlık güvenliği yayınlanmış 75’ten fazla uluslararası çalışmayla ve 250’den fazla klinik testle kanıtlanmıştır.
- Vücudun bağışıklık tepkisini uyarmak için maymun adenovirüsü veya mRNA teknolojisi gibi viral genetik materyali göndermenin diğer yolları, daha önce onaylanmış aşılarda hiç kullanılmamıştı. Onkoloji ve doğurganlığı etkileme olasılığı dahil olmak üzere, bu tür teknolojilerin insan vücudu üzerindeki olası etkilerine ilişkin uzun süreli çalışmalar yapılmamıştır.
- 5 (Ad5) ve 26 (Ad26) serotipinden iki insan adenovirüsü kullanılarak iki etapta aşılandığı zaman Gamaleya Merkezi’nin yaklaşımı, diğer geliştiriciler tarafından kullanılan tek vektör yaklaşımına göre açık bir avantaja sahip.
- Dünyanın önde gelen ilaç şirketleri, koronavirüse karşı aşı geliştirme çalışmalarında insan adenovirüs vektörlerini kullanıyor. Aynı zamanda onların aşıları tek vektörlüdür. CanSino (Çin), orduda kullanılmak üzere daha önce onaylanan Ad5 vektörünü, Johnson&Johnson (ABD) ise Ad26 vektörünü kullanıyor. Johnson&Johnson, ABD ve Avrupa’dan Ad26 vektörü bazında geliştirilen preparattan 140 milyonun üzerinde doz için sipariş aldı.