Prof. Dr. Tufan Tükek, “Yeni ortaya çıkan ilaçlar var. Diyabette çok daha etkili ve iyi olabilecek ilaçlar var. SGK’nın aldığı karardan dolayı, maalesef bu ilaçların çoğunu hatta, hiçbirini iç hastalıkları uzmanı yazamıyor” dedi
İHA’nın haberine göre; Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tufan Tükek 2007-2008 yılından bu yana genel çalışmalar yaptıklarını belirterek, bu çalışmalardan aldıkları bilgilere göre diyabet rahatsızlığında oranın yüzde 7’lerden, yüzde 14’lere çıktığını bildirdi.
Bu sayının nüfusa oranlanmasında ise ortaya 14 ila 15 milyon civarında ‘diyabetli’ çıktığını söyleyen Tufan Tükek, “Birçok insan bunun farkında değil ama farkında olanların bir kısmı da tedavide bazı sorunlar yaşıyor. Diyabet tedavisindeki yetersizlik, hekime ulaşmadaki yetersizlik, daha yeni ortaya çıkmış ilaçların kullanılamamasındaki yetersizlik nedeniyle bu hastaların kan şekeri kontrol oranı yüzde 30 civarında. Bu da ciddi anlamda bir sorun. Yüzde 70’i diyabetli, ama kontrolsüz diyabetli” dedi.
İyi tedavi edilemeyen diyabetli hastaların 10 yıl sonra böbrek yetmezliği, kalp yetersizliği, körlük, amputasyon (bacak kesilmesi) gibi risklerle karşılaşmasının yüksek olduğunu belirten Prof. Dr. Tükek, diyabetin çok ciddi bir hastalık olduğunu dile getirdi.