Bilim insanları bir süredir elektriksel uyarımın diyabetik cilt ülserleri gibi kronik yaraların iyileşmesini hızlandırdığını biliyor. İnce, esnek ve ucuz yeni bir bandaj, bu iyileşme akımını doğrudan yara bölgesine iletiyor ve sadece su eklenerek aktive ediliyor.
Tasarlanan “Elektrikli Bandaj” hafif bir elektrik akımı hasarlı dokudan geçerken, keratinositlerin (deri hücreleri) yara bölgesine göç etme hızını artırarak doku kapanmasını hızlandırıyor. Ayrıca bakterileri öldürerek enfeksiyonu da azaltıyor.
Bir dizi yarayı yok eden pansuman bu gerçeği göz önünde bulundurarak tasarlandı, ancak bunların da sınırlamaları yok değil. Örneğin bazıları nispeten kalın piller ve diğer elektronik cihazlar içeriyor ve bu da onları hem pahalı hem de giyilmesi zor hale getiriyor.
Diğerleri, hastaların elektromanyetik alan yayan bir dönüştürücü bobine yakın durmasını gerektirse de, kablosuz olarak sağlanan bir güç kaynağı için pilden vazgeçiyor. Bu kurulum hastanın hareket kabiliyetini ciddi şekilde kısıtlar.
İşte deneysel yeni WPED – veya Su Gücüyle Çalışan Elektroniksiz Pansuman burada devreye giriyor.
Water-powered, electronics-free dressings that electrically stimulate wounds for rapid wound closure
Amerikalı ve Koreli bilim insanlarından oluşan bir ekip tarafından geliştirilen “Elektrikli Bandaj” alt tarafına iki elektrot ve üst tarafına ince ve esnek bir pil eklenmiş, hazır yapışkanlı bir bandaj şeklini alır. Tek kullanımlık bandaj doğrudan kronik bir yaraya uygulandığında, elektrotlar hasarlı dokunun konturlarına uyum sağlıyor.
Pil, sodyum klorürle emprenye edilmiş bir selüloz tabakasıyla ayrılmış bir magnezyum anot ve bir gümüş klorür katottan oluşur. Bu selüloz kuru kaldığı sürece pil inaktif kalır. Ancak selüloz ayırıcı bir damla suyla ıslatıldığında, iyonlar içinden geçerek anottan katoda geçebilir.
Sonuç olarak, pil, elektrotlar aracılığıyla alttaki dokuya yayılan 1,5 voltluk bir radyal elektrik alanı üretmeye başlar. Tek bir su uygulaması, yedi saate kadar elektriksel uyarım için yeterli.
Önemli olan, bandajın hastalar tarafından kendi evlerinde kendi kendilerine uygulanıp aktive edilebilmesidir. Daha sonra, günlük aktivitelerini yaparken güvenli ve göze batmayan bir şekilde yerinde kalır ve bunu yaparken kendi iyileştirici akımını iletir. Fareler üzerinde yapılan laboratuvar testlerinde, WPED ile tedavi edilen diyabetik cilt ülserleri, geleneksel bandajlarla tedavi edilen yaralardan yaklaşık yüzde 30 daha hızlı iyileşti.
Kuzey Carolina Eyalet Üniversitesi’nden Yardımcı Doçent Amay Bandodkar “Bizim için bir sonraki adımlar, elektrik alanındaki dalgalanmaları azaltma ve alanın süresini uzatma yeteneğimizi ince ayarlamak için ek çalışmalar içeriyor. Ayrıca, bizi klinik deneylere ve nihayetinde insanlara yardımcı olabilecek pratik kullanıma yaklaştıracak ek testlerle ilerliyoruz.”