Dünya genelinde yaklaşık 700 bin kişinin ölümüne yol açan koronavirüs pandemisinde 7 ay geride kaldı. Bilim insanları yeni tip koronavirüs (SARS-CoV-2) ve yol açtığı Kovid-19 hastalığı hakkında çok sayıda bilgi edinse de hala bir dizi sorunun yanıtı bilinmiyor.
Gizemini koruyan sorular arasında neden bazı kişiler koronavirüs belirtilerini daha ağır geçirip hayatını kaybederken diğerlerinin hiçbir belirti göstermeyip hasta olduğunun bile farkında olmaması yer alıyor.
Kovid-19’un daha ağır geçirilmesini hatta ölümcül olmasını sağlayan etkenler arasında, 60 yaş üstü olmak, obez ya da aşırı kilolu olmak, diyabet, akciğer rahatsızlıkları, kardiyovasküler rahatsızlıklar gibi kronik hastalıklara sahip olmanın yer aldığı biliniyor.
Ancak bazı kişiler virüse karşı bir çeşit korumaya sahip olabilir. Kısa süre önce Nature Reviews Immunology adlı hakemli bilimsel yayında yayımlanan makale özeti bu kışkırtıcı olasılığı öne sürdü.
Pre-existing immunity to SARS-CoV-2: the knowns and unknowns
T cell reactivity against SARS-CoV-2 was observed in unexposed people; however, the source and clinical relevance of the reactivity remains unknown. It is speculated that this reflects T cell memory to circulating ‘common cold’ coronaviruses. It will be important to define specificities of these T cells and assess their association with COVID-19 disease severity and vaccine responses.
Nüfusun geniş bir bölümünün SARS-CoV-2 visürünün belirli parçalarını tanıyabilen immün hücerelere sahip olduğu görüldü. Bu hücrelerin bazı kişilere bulaşmayla mücadelede belli bir derecede üstünlük sağladığı ifade edildi.
Araştırmanın yazarlarından ve Kaliforniya’daki La Jolla İmmünoloji Enstitüsü’nden Profesör Alessendro Sette, CNN’e yaptığı açıklamada “SARS-CoV-2’ye hiç maruz kalmamış kişilerin yaklaşık yarısının T-hücresi tepkiselliğine sahip olduğunu bulduk” dedi.