Ana Sayfa Tıp&Sağlık T Hücresi İşlev Bozukluğu Obez Popülasyonlarda Kanser Riskini Artırabilir!

T Hücresi İşlev Bozukluğu Obez Popülasyonlarda Kanser Riskini Artırabilir!

Saint Louis Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndeki araştırmacılar, T hücresi işlev bozukluğunun obez popülasyonlarda kanser riskini artırdığını söylüyor.

çalışma yakın zamanda Nature Communications’da yayınlandı ve obeziteyle bağlantılı T hücresi işlev bozukluğunun T hücrelerinin tümör hücrelerini tespit etmesini engellediğini , obez fareleri kanserojene maruz kaldıklarında tümör geliştirme riskinin daha yüksek olduğunu buldu.

NATURE / Obesity-related T cell dysfunction impairs immunosurveillance and increases cancer risk

Obezite, insan kanseri için iyi bilinen bir risk faktörüdür, ancak altta yatan mekanizmalar belirsizliğini korumaktadır. Bağışıklık sistemi bozukluğu genellikle obezite ile ilişkilidir, ancak zayıf bağışıklık gözetiminin obeziteli bireylerde kanser duyarlılığına katkıda bulunup bulunmadığı belirsizdir. Burada, diyetle tetiklenen obezitenin fare modelini kullanarak, diyet kısıtlaması veya semaglutid tedavisiyle kilo veren zayıf, obez ve daha önce obez olan konakçılarda tümör infiltre eden CD8  +  T hücre yanıtlarını araştırıyoruz.

Teague, “İmmünoterapi, T hücrelerini hedef alarak ve onları canlandırarak hastanın bağışıklık sistemini güçlendirir. Paradoksal olarak, immünoterapi genellikle bağışıklık sisteminin pek iyi çalışmadığı obezite hastalarında daha başarılıdır” dedi.

“Araştırmamız bu paradoksu, obezite ortamında, gelişen tümörlerin yalnızca zayıflamış bir bağışıklık sisteminden kaçmak için gerekli olduğunu göstererek açıklıyor. Bu tür aşırı büyüyen tümörler, immünoterapi sırasında ortaya çıkan yeniden canlandırılmış T hücrelerinden kaçmak için iyi adapte olmuyor ve bu nedenle daha kolay yok ediliyorlar.”

Teague, tek hücreli RNA diziliminin, bilim insanlarının tümörler içindeki bireysel bağışıklık hücrelerinin içinde neler olup bittiğini öğrenmelerine olanak tanıyan çalışmanın bulgularında kritik bir rol oynadığını söyledi.

Teague, “Bu T hücrelerindeki işlev bozukluğunun tümörleri öldürememelerinden kaynaklandığını öğrendik. Bu genler aktifleştirilmiyordu. Ayrıca tümör karşıtı aktiviteyi sürdürmek için gereken metabolik işlevleri edinememelerinden de kaynaklanıyor,” dedi.