Ameliyattan önce saatlerce aç kalmak gerçekten gerekli mi / Yusuf Özkan
Unvan,BBC Türkçe
Belçika’daki birçok hastanede artık hastalar, ameliyat öncesi saatlerce aç ve susuz kalmak zorunda değil.
Ülkedeki 22 hastanenin katılımıyla 2 yıl boyunca yapılan bir araştırma, bunun gerekli olmadığını ortaya koydu.
Hasselt Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kurt Van der Speeten’e göre, hastaların ameliyat öncesi saatlerce aç, susuz kalması “efsaneye dayanıyor” ve hiçbir geçerliliği bulunmuyor.
“Kişiye özel danışmanlık” projesi kapsamında araştırılan konulardan biri de, hastaların ameliyattan saatler önce yeme içmeyi kesmesinin gerçekten gerekli olup olmadığıydı.
Araştırmaya göre, hastaların saatlerce aç ve susuz kalması gerekli değil.
Genk’teki Doğu Limburg (ZOL) Hastanesi, Ameliyat Sonrası Geliştirilmiş İyileşme Sertifikası alan ilk hastane oldu.
ZOL Hastanesi Cerrahi Bölümü Başkanı ve Hasselt Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kurt Van der Speeten, ameliyata boş mideyle girilmesi kuralının “dogma ve geleneklere dayandığını” söyledi.
Van der Speeten’e göre, ameliyat öncesi aç alma, anestezi altındayken hasta öksürüp yutkunamadığı için mide ve bağırsak sularının akciğer ve solunum yollarına taşabileceği fikrinden kaynaklanıyor.
Ancak Belçikalı profesör, bunun pratikte hiçbir zaman kanıtlanmadığını vurguladı.
Bu nedenle ameliyat öncesi aç kalma süresinin 1 günden 6 saate, daha sonra da 2 saate gevşetildiğini vurgulayan Prof. Dr. Kurt Van der Speeten, 2 yıl boyunca bu konuyu ayrıntılı olarak incelediklerini anlattı.
Araştırmalar sonunda, çalışmayı sistematik olarak değerlendirmek için her hafta onlarca hastayla grup çalışması yaptıklarını söyleyen Van der Speeten, “Tüm operasyon geçmişi titizlikle kaydedildi ve analiz edildi. Yani kesinlikle her şey bir gecede olmadı” dedi.
Van der Speeten’e göre, araştırma sonunda hastalar, ameliyat öncesi ve hastaneden ayrılma sürecine kadar normal ritimlerini korumaya teşvik ediliyor.
Bu çerçevede hastaların çok fazla olmasa da yemeye ve içmeye devam etmesine izin veriliyor.
Van der Speeten, ameliyattan hemen sonra da hastadan yemesini ve içmesini istediklerini söyledi.
Van der Speeten’e göre, ameliyat sonrası yatarak dinlenmek de gerekli değil.
Kurt Van der Speeten, De Staandard gazetesine yaptığı açıklamada, bir fizyoterapist yardımıyla yürüyüşe çıkmanın, yatarak dinlenmekten daha iyi olduğunu vurguladı.
Belçikalı profesöre göre, İskandinav ülkeleri ve Hollanda’da yapılan araştırmalar, ameliyat öncesi ve sonrası uygulanan klasik kuralların istenmeyen sonuç riskini artırdığını ve iyileşmeyi engellediğini ortaya koyuyor.
Yeni uygulamalar sayesinde hastaların daha iyi ve daha hızlı iyileşmiş olarak eve gitmelerini sağladıklarını dile getiren Van der Speeten, bunun sadece hasta için değil, aynı zamanda sağlık sistemi için de iyi olduğunu savundu:
“Akut bir hemşire açığı var. Bu şekilde onları daha iyi kullanabiliriz. Bu aynı zamanda sosyal bir ilerlemedir. Hükümet hastane bakımı için daha az harcama yapmak zorunda kalacaktır. Her şeyin bu kadar karmaşık olması gerekmiyor. Tıp ansiklopedisi yeniden yazılabilir.”
Bu yılın başlarında Hollanda’da yapılan bir araştırma da, ameliyat öncesi aç, susuz kalmanın gerekli olmadığını ortaya koydu.
PAÜ / Ameliyat öncesi aç kalma: Sistematik derleme
Amaç: Bu derlemenin amacı, ameliyat öncesi aç kalma ile ilgili randomize kontrollü çalışmaları değerlendirmektir.
Gereç ve Yöntem: Ameliyat öncesi aç kalma ile ilgili randomize kontrollü çalışmalar incelendi. Bu literatur incelemesi bilgisayar ortamında “Pubmed”, “EBSCO”, “Med-LINE” ve “SCOPUS”, veritabanları kullanılarak yapıldı. Ameliyat öncesi aç kalma ile ilgili randomize kontrolllü 11 (on bir) makale bulundu. Bu 11 (on bir) çalışma kronolojik sıraya göre, amaç, örneklem, yöntem, bulgular, tartışma ve sonuçları içeren bir düzen içerisinde
verildi. Bulgular: Ameliyat öncesi aç kalma ile ilgili 11 (on bir) çalışma, ameliyat öncesi hastaların gece yarısından sonra tamamen aç kalmaları, ameliyat öncesi aç kalma sürelerinin kısaltılması ve bu sürede verilen farklı içerikte, aynı hacimdeki sıvıların, ameliyattan sonraki süreç (kan şekeri, insülin düzeyi, albümin düzeyi ve hastanede kalış
sürelerini vb) üzerine etkileri ile ilgili sonuçları içermektedir. Literatürde ameliyat öncesi uzun süreli açlığın, bir çok metabolik değişikliklerin ortaya çıkmasına neden olduğu, hastaların stresini arttırdığı, uyumunu bozduğu, hastanede kalış süresini arttırdığı ve hastaların konforunu azalttığı belirtilmektedir. Ameliyat öncesi açlık
süresinin kısaltılmasının gastrointestinal sistem fonksiyonları üzerine olumsuz etkisi belirlenmiştir.
Sonuç: Geleneksel olarak uygulanan gece boyu açlık ve sonuçları artık sorgulanmaktadır.
Bu konuyla ilgili özellikle değişen koşulların değerlendirilmesi için daha geniş örneklemler üzerinde ileri çalışmalara ihtiyaç olduğu düşünülmektedir.
doi: 10.5505/ptd.2017.50490
NHS / Genel anestezi öncesi yeme ve içme!
Genellikle genel anestezi almadan önce herhangi bir şey yiyip içmenize izin verilmez. Bunun nedeni, anestezik kullanıldığında vücudunuzun reflekslerinin geçici olarak durmasıdır.
Midenizde yiyecek ve içecek varsa, kusma veya yiyeceğin boğazınıza kaçma riski vardır. Böyle bir durumda, yiyecek ciğerlerinize girebilir ve nefesinizi etkileyebilir ve ayrıca ciğerlerinize zarar verebilir.
Ameliyat olmadan önce yemeden ve içmeden (hızlı) geçirmeniz gereken süre, geçirdiğiniz ameliyatın türüne bağlı olacaktır. Ancak genellikle yemek için en az 6 saat, sıvılar için 2 saattir. Ameliyatınızdan önce ne kadar süreyle bir şey yememeniz veya içmemeniz gerektiği size söylenecektir.
Bu oruç döneminde nikotin sakızı da dahil olmak üzere sakız çiğnemekten kaçınılmalıdır.
Ameliyattan önce süt veya sütlü çay ve kahve gibi belirli sıvı türlerinden uzak durmanız söylenebilir. Bu içecekleri içtikten sonra kusarsanız, sıvı ciğerlerinize kaçabilir ve ciğerlerinize zarar verebilir. Genellikle su gibi berrak sıvılar önerilir.
Bebeklere ameliyattan 4 saat öncesine kadar anne sütü verilebilir. Bu süreden sonra sadece berrak sıvılar verilmelidir.