Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) bir doçente göre, yeni koronavirüs 8 metreye kadar uzağa gidebilir.
Lydia Bourouiba, üniversitenin Hastalık Aktarımının Akışkan Dinamikleri Laboratuvarı’nda öksürme ve hapşırma gibi nefes çıkışıyla ilgili konular üzerinde araştırma yapıyor.
Bourouiba geçen hafta Journal of the American Medical Association’da nefes verirken çıkan gaz bulutlarının “7 – 8 metreye kadar” yayılabileceğini belirttiği bir makale yayımladı.
Kovid-19’la ilgili güvenli mesafenin ne olduğuna verilecek kesin cevabın henüz bulunmadığını kabul eden Bourouiba, “Eğer bu kapalı alansa, mümkünse daha geniş mesafeler kollamak akıllıca olur” diye yazdı.
Lydia Bourouiba
Cambridge, ABD’deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’ndeki (MIT) araştırmacılar, öksürük veya hapşırmadan sonra tam olarak ne olduğunu değerlendirmek için yüksek hızlı kameralar ve diğer sensörleri kullandılar .
Bir ekshalasyonun, değişen boyutlarda sıvı damlacıkları içerebilen hızlı hareket eden küçük bir gaz bulutu ürettiğini ve bunların en küçüğünün bulutta uzun mesafelerde taşınabileceğini buldular.
Laboratuvar koşullarında yapılan çalışma, öksürüklerin 6 metreye kadar sıvı yansıtabildiğini ve çok daha yüksek hızlar içeren hapşırmaların 8 metreye kadar ulaşabileceğini buldu.
Ya maske
Daha önce “Eğer hasta değilseniz maske takmanıza gerek yok” açıklaması yapan Dünya Sağlık Örgütü’nde görevli Profesör David Heymann, konuyla ilgili konuştu.
İngiltere’deki Chatham House’ta konuşan Profesör Heymann, Hong Kong’ta yapılan araştırmalar ve yeni kanıtlar doğrultusunda yüz maskesinin salgının azalmasında kilit önemi olabileceğini söyledi.
Prof Heymann ekledi: “Şu anda maskelerin yararlılığı hakkında bir tartışma var, çünkü Hong Kong maskelerin bireyleri enfeksiyondan korumada yararlı olabileceğine dair bazı kanıtlar sağladı.
“Bunun doğru olup olmadığı henüz belli değil.”