2011 yýlýnda yurt dýþýndan 5 milyar TL’lik ilaç alýnýrken, ayný yýl biyomedikal ekipman için ödenen para ise 1,7 milyar TL oldu. TBMM Bilim Sanayi Komisyonu’nda önceki gün ele alýnan Patent Yasa Tasarýsý’nda ise yerli ve yabancý þirketler karþý karþýya geldi. Komisyon karar veremeyince tasarý alt komisyona gönderildi. Eþdeðer (jenerik) ilaç üreten þirketler, tasarýnýn patent koruma sürelerini 20 yýlýn üzerine çýkaracaðýný öne sürerek, bunun da Türkiye’deki üretime zarar vereceðini savundular. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý da 3 milyar lirayý bulan pastadaki kavgaya önemli bir neþter vuracak adým attý.
YERLÝ PROJELER
Hükümet saðlýkta yerli projeler için ilk adýmý atmaya baþladý. Bu kapsamda Ýlaç Sektörü Stratejisi Belgesi hazýrlanýrken, yakýnda Ekonomi Koordinasyon Kurulu’na (EKK) ele alýnacak. Ýlaç, aþý, biomalzeme, týbbi taný kiti ve medikal ekipmanlarýnýn yerli olarak geliþtirilmesi için önemli bir çalýþma baþlattýklarýný açýklayan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakaný Nihat Ergün, bu çerçevede yerli saðlýk projeleri için yapýlacak çalýþmalarýn ‘Medikal Biyoteknoloji Konferansý’nda masaya yatýrýlacaðýný bildirdi. Ergün, ‘Strateji belgemizle Türkiye’yi ilaç araþtýrmalarýnda, yeni molekül geliþtirilmesi ve yeni ilaçlarýn yapýlmasýnda önemli merkezlerinden biri haline getirmeyi amaçlýyoruz’ dedi.
38 HEDEF BELÝRLENDÝ
Bakan Ergün, Baþbakan Recep Tayyip Erdoðan baþkanlýðýnda toplanan Bilim Teknoloji Yüksek Kurulu’nun Ocak ayýndaki 25. toplantýsýnda saðlýk alanýnýn Türkiye’nin ivme kazanmasý gereken alanlarýndan biri olarak belirlendiðini açýkladý.
Yeniþafak