Yaşadığımız depremlerde meslektaşlarımız, aileleri ve hastalarımız olan pek çok kişi yaşamını yitirdi; çok daha fazlası da yaralandı. Bir yandan halen enkaz altında can aranıyor. Diğer yandan, bütün bu yaşadıklarımızın sorumlularının bulunup hesap sorulması için kanıtların kaybolmadan toplatılması için çaba gösteriyoruz. Ve bütün bunların yanı sıra çeşitli hukuksal süreçlerde depreme bağlı kişisel işlemler ve hak aramalar da söz konusu olacaktır.
- Deprem sebebiyle yıkılan binada delil tespiti yapılmadan enkaz kaldırılmamalıdır. Delil tespiti yapılması için bulunduğunuz yerdeki Cumhuriyet Savcılığına başvurabilirsiniz. Delil tespiti yapılmamış enkazın kaldırılmasını engelleyemediğiniz takdirde enkazın durumunu, kullanılan malzemelerin niteliğini göstermeye yarayacak fotoğraf ve videolar çekebilir, Türkiye Barolar Birliğinin hazırladığı Enkaz Radarı programını kullanarak delil tespiti yapabilirsiniz.
- DASK, işyeri sigortası, konut sigortası, araç sigortası gibi sigortalarınız varsa uğradığınız zarara ilişkin olarak mümkün olan en kısa zamanda sigortacınıza bildirimde bulunabilirsiniz.
- İşyeriniz yıkılmış veya hasarlı olması sebebiyle girilemez durumda ise defter ve kayıtlarınızın erişilemez şekilde kaybolduğuna ilişkin olarak, iki ay içinde, işyerinizin bulunduğu yer il veya ilçe idare kurulundan belge alabilir yahut Asliye Hukuk Mahkemesine başvurabilirsiniz.
Bu konularla ilgili Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mezunları tarafından hazırlanan ayrıntılı kaynaklara aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.
Türk Dişhekimleri Birliği
- Depremzedeler İçin Özel Hukuk Yönünden Hukuk Rehberi
- Depremzedeler İçin Afetzedelere Yıkılan veya Ağır Hasar Gören Yapılar Sebebiyle Konut Veya İşyeri İçin Sunulan Destekler Açısından Hukuk Rehberi
- Depremzedeler İçin Sağlık Hukuku Yönünden Hukuk Rehberi
- Depremzedeler İçin İdare Hukuku Yönünden Hukuk Rehberi
- Depremzedeler İçin Ceza Hukuku Yönünden Hukuk Rehberi
- Depremzedeler İçin Vergi Hukuku Yönünden Hukuk Rehberi