Döviz kurundaki artış eczacıları endişelendiriyor. Milliyet’e konuşan Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, euro kurunun 7 lirayı geçmesine karşın Sağlık Bakanlığı’nın ithal ilaçlar için uyguladığı 2.69 liralık sabit kur tarifesinin önümüzdeki günlerde ilaç sıkıntısına yol açabileceğini söyledi. İlaç firmalarının üretim kısıtlamasına gidebileceğini söyleyen Çolak, “Şu an için 600’e yakın ilaç kısıtlı olarak piyasaya sürülürken, 101 ilaç ise piyasada bulunmuyor. Stoklar tükendiğinde hastaların mağdur olmasından endişeliyiz. İlaç kartelleri, hammadde ve üretim stoklamasını yıllık planlama dahilinde yapıyor. 2018 sonunda stoklar azaldığında ciddi ilaç sıkıntısı yaşanabilir” dedi.
101 ilaç hiç yok
Dövizdeki kur artışıyla özellikle ithal göz ilaçlarında sıkıntılar yaşandığını aktaran Çolak, “Hastalar, ihtiyaç duyduğu bir göz ilacını ancak birçok eczaneyi dolaştıktan sonra buluyor. Yabancı ilaç firmaları kutu bazında pazarın yüzde 18’ine hakim. Pazar payındaki pay oranları ise yüzde 62. Artış devletin kasasına artı yük getirecek. Umarız vatandaş mağdur olmaz” diye konuştu. Çolak ayrıca, döviz kurunda yaşanan artış nedeniyle şu an için aralarında Anafranil 75 mg, Asacol Enema 100 ml, Asec 100 mg, Aspirin 500 mg, Cipralex 10 mg, Daflon 500 mg, Eyestil, Lustral 50 mg ve Zofran 8 mg tablet gibi 101 kalem ilacın piyasada bulunmadığını belirtti.
Aşıda sıkıntı yok
Türkiye Erişkin Bağışıklama Çalışma Grubu (EKMUD) Başkanı Prof.Dr.İftihar Köksal ise, özellikle zaman zaman Hepatit A aşısı temininde sıkıntı yaşandığını belirterek; “Döviz kurundaki artıştan önce de bazı aşıların temininde güçlük çekiyorduk. Zona hastalığının tedavisi için kullanılan Varisella Zoster aşısını piyasada kesinlikle bulamıyoruz. Aşılar soğuk zincirde bekletilmek zorunda olduğundan kimse elinde fazladan aşı tutmak, stoklamak riskine girmiyor. Ekonomik durumun bozulması önümzüdeki günlerde aşılara erişimde sıkıntı yaratabilir ama şuan sıkıntılı bir durum yok” diye konuştu.