Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı Sn. Prof. Dr. N. Serdar Turhal’dan 14 Mart Tıp Bayramı özelinde onkoloji alanındaki görüşlerini alacağız. Öncelikle Başkanım, TTOD gerçekleşen genel kurulunuz akabinde Yönetim Kurulu Başkanlığınıza devam etmektesiniz kalben muvaffakıyet dileriz.
W- Pandemi güncelinde kanser hastalarının ve de kanseri atlatmış hastaların Covid-19 risk durumunu nasıl anlayabiliriz?
S.T.- Bildiğimiz kadarı ile kanser hastaları kanseri atlatmış olsalar dahi Covid-19 hastalığı yakalandıkları zaman bunu normal topluma göre daha ağır geçiriyorlar. Bu nedenle aşılamalarının öne alınmalarını doğru buluyoruz. Kanser hastalarımızın kurallara uymalarında daha yüksekte hassasiyet göstermelerini istiyoruz.
W- Pandemi kanser tedavilerini etkiledi mi?
S.T.- Her ne kadar hastaların hastaneye gelmesi ile ilgili birtakım uyarılar yapılmışsa da bizim üyelerimizden aldığımız bilgiler en azından kemoterapilerin uygulanması konusunda hastalarımızın herhangi bir çekingenlik içinde olmadıkları ve tedavilerine geldikleri yönünde. Ancak genel kurallar çerçevesinde bizde hastalarımızın hastane ziyaretlerini minimuma indirmeleri için birtakım önlemler aldık. Ayrıca tedavilerinin mümkün olan hastalarda oral tedaviye değiştirilmesi için bir duyarlılık oluşturduk.
W- Aşılama çalışmaları hızla devam etmekte kanser hastalarının antikor oluşumu-koruyuculuğu hakkında bilgiler oluştu mu?
S.T.-Bu konuda henüz yapılmış bir yayın yok ancak bizim geçmişte grip aşısı üzerinden olan tecrübelerimizden yapılan çıkarımla mevcut aşıların kanser hastaları üzerinde koruyuculuğu olacağı yönündedir. Onun için hastalarımızın kemoterapi aldıkları dönemde dahi doktorlarına danıştıktan sonra mevcut aşıyı yaptırmalarının doğru olacağı kanaatindeyiz. Bu konuda kamuoyunda bilgilendirmeler yapıyoruz
W- “Mevcut trend korunursa 2040 yılında yüzde 47 artışla 28.4 milyon kişiye yeni kanser tanısı konulacağı hesaplanmaktadır” ifade etmiştiniz. Artışın önüne geçebilmek mümkün mü?
Tedavide başarı vaat eden gelişmeler hakkında bilgi alabilir miyiz?
S.T.- Kanser hastalığının oluşmasını önlemek için yapabileceğimiz en önemli şey; bugüne kadar hep sigara ifade ediliyordu ancak herhalde kilolu olmanın yarattığı kanserler şu anda kanserin önlenebilmesinde en az sigara kadar önemli olan bir konum haline geldi. Onun için ideal kilomuzda olabilmek için yediklerimizi hem sağlıklı ürünlere dönüştürmeli hem de sınırlamalıyız, mutlaka sigara içmekten sakınmalıyız, alkol içmemeliyiz. Bunların dışında güneşten sakınmak, hareketli bir hayat sürmek gibi ek katkı yapacak yaklaşımlar, yaşam tarzı değişiklikleri de var. Tüm bunlarla kanser hastalığının sıklığı nasıl gelişmiş ülkelerde azalıyorsa gelişmekte olan ve gelişmemiş ülkelerde de azalabilecektir kanaatindeyiz.
Tedavide başarı vaat eden gelişmeler daha çok İmmünoterapi tedavileri alanda olmaktadır. İmmünoterapi sizlerin de bildiği gibi kanserin çoğalma yolunu saptayarak onu bloke eden ilaçların verilmesi şeklinde olmaktadır. Teknoloji geliştikçe kanser hastalığını bireyler üzerinde farklı yollarla ilerlediğini öğreniyoruz ve buna yönelik olarak da farklı ilaç tedavileri uygulamak mümkün olabiliyor. En ümit vaat eden gelişme bu bireyselleştirilmiş kanser tedavileridir.
W- Covid-19 daha bulaşıcı mutasyonları virüsün tehdit olmasını devam ettirmekte. “kanser hücreleri insan vücudunun içinde çoğalırken de zaman içinde evrim geçiriyor” ifade etmiştiniz. İki durumda benzer süreci göstermekte. Kanser de yaşanan evrimleşme Covid-19 mutasyonları kadar büyük bir tehdit midir?
S.T.- Bu konuda aklımızda bir soru yok evet öyledir. Ama bu tabi yeni bir bilgi değildir. Kanser hastalığının birey içindeki seyrinde değişiklikler geçirmesi ve bu nedenle de uygulanan tedavilere zaman içinde direnç oluşmaktadır. Bu nedenle hastanın yakın takibi ve dirençli hücreler oluştukça tedavide değişiklikler yapılması gerekmektedir.
W- Başkanım yeni dönem projeleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz?
S.T.- Biz yeni dönemde Türk Tıbbi Onkoloji Derneği’nin hem kamuoyunda hem de otoritenin değerlendirmesinde güvenilir bir ortak olmasını sağlamaya çalışıyoruz.
Türkiye’nin onkoloji alanındaki çalışmalarının uluslararası işbirlikleri ile artması yönünde bir arayış içinde olmak istiyoruz.
Üyelerimiz olan onkoloji hekimlerimizin, hastalarımızın daha iyi bir tedavi alması yönündeki ihtiyaçlarının karşılanması yönünde çabalarımızı artırarak devam etmek istiyoruz.
W- Pandemi güncesinde 14 Mart Tıp Bayramı sizce nasıl yaşanacak, hekimliğin değerini nasıl anlayabiliriz?
S.T.- Hekimliğin değerinin halkımızın büyük çoğunluğu tarafından takdir edildiğini düşünüyoruz. 14 Mart Tıp Bayramı süresince de derneğimizin aktivitelerini halkımızla paylaşmak yönünde sosyal medya üzerinden çeşitli çabalar içinde olacağız. Pandemi her ne kadar yüz yüze olan aktivitelerimizi bu sene yapmamıza engel oldu ise de sosyal medya üzerinden olan çabalarımızı artırarak doğabilecek eksikliği gidermeye çalışacağız.
Tüm meslektaşlarımızın 14 Mart Tıp Bayramını Kutluyoruz.
W- Değerli Başkanım iyi ki varsınız, 14 Mart Tıp Bayramınızı Kalpten kutlarız.