Ana Sayfa Manşet Telomer boyundaki değişim kanser için bir biyobelirteç mi?

Telomer boyundaki değişim kanser için bir biyobelirteç mi?

Hou’nun araştırma misyonu: kanserdeki genlerin ve çevrenin etkileşimini gösteren biyolojik kanıtları tanımlamak. Ne yediğimiz, ne kadar egzersiz yaptığımız, nerede yaşadığımız ve stresi nasıl ele aldığımız – Hou, bunların kanser gelişimindeki genlerimizle etkileşime giren değişkenlerden bazıları olduğunu söylüyor. Ve bunu kanıtlamak niyetinde.

By Clare Milliken

ABD’de Northwestern Üniversitesinde bilim adamları ile yaptığı araştırma çerçevesinde yaklaşık 800 kişinin telomer boyları 13 yıl süresince takip edildi.

Bilim adamları, araştırmanın sonunda kanser teşhisi konulan 135 katılımcının telomer boylarının çok daha hızlı kısaldığını, bazı kanser hastalarında telomerlerin 15 yıl daha yaşlı göründüğünü tespit etti.

Araştırmada ayrıca kanserli katılımcılarda telomerlerde kısalmanın, teşhis konulmadan 3 ila 4 yıl önce durduğu, diğer grupta ise kısalmanın normal seyrinde sürdüğü gözlendi.

Kromozomların hücre bölünmesi sırasında zarar görmesini önleyen telomerlerin boyu yaşlandıkça kısalıyor.

Telomerler, insan kromozomlarının her birinde koruyucu uç kapaklarıdır. Telomerler tipik olarak insanlar yaşlandıkça kısalırlar, ancak çevresel faktörler, diyet, sigara, pestisitlere maruz kalma, hava kirliliği ve ağır metaller gibi erken dönem kısalmaya katkıda bulunabilirler.

 

içerik ve fotoğraf kaynağı aşağıdadır