Araştırmalar, hava kirliliğindeki azalmanın ciddi bir bakteriyel enfeksiyonun Lejyoner hastalığının artmasına katkıda bulunabileceğini gösteriyor.
Legionella bakterisinin solunmasından kaynaklı ölüm oranının yüzde 10 ila 25 arasında olduğu belirtilen araştırmada, bakterilerin suda yaşadığı ve salgınlar, ısıyı su damlacıkları ve buhar şeklinde atmosfere dağıtarak iç mekanları soğutan soğutma kuleleri gibi su kaynaklarıyla ilişkilendiriliyor.
Bakteriye neden olan kaynaklar arasında uygun şekilde bakımı yapılmayan umumi çeşmeler, jakuziler, buz makineleri, ev nemlendiricileri ve duşlar yer alıyor. Lejyoner hastalığında 2000 yılından beri görülen küresel artış uzmanları şaşırttı.
Mysteriously rapid rise in Legionnaires’ disease incidence correlates with declining atmospheric sulfur dioxide
Amerika Birleşik Devletleri’nde bildirilen Lejyoner hastalığı vakaları 2000’de Bin 100 vakadan 2018’de yaklaşık 10bin vakaya yükseldi. Fangqun Yu, Arshad Arjunan Nair ve meslektaşları bu artışı kükürt dioksit (SO2) hava kirliliğindeki düşüşe bağlıyor.
Legionella bakterilerini taşıyan havadaki su damlacıkları, ortam havasından SO2’yi alır; bu da, SO2 seviyeleri yüksek olduğunda su damlacığını asidik hale getirebilir ve bakteriler için yaşanmaz hale getirebilir.
SO2 kirliliği ülke genelinde azaldıkça, bakteriler havadaki damlacıklarda daha uzun süre yaşadı ve bu da canlı bakterilerin bir kişinin akciğerlerine ulaşma olasılığını artırdı.
Araştırmacılara göre, SO2 kirliliğini azaltmanın sağlık açısından pek çok iyi bilinen faydası vardır ve bu faydalar göz ardı edilmemelidir, ancak halk sağlığı yetkilileri ve klinisyenler Lejyoner hastalığı riskinin potansiyel olarak arttığının farkında olmalıdır.