Ana Sayfa Yapay Zeka & Teknoloji Tıbbi Görüntülemede Devrim: Yeni Teknoloji Ağrının Kaynağına Nokta Atışı Yapıyor

Tıbbi Görüntülemede Devrim: Yeni Teknoloji Ağrının Kaynağına Nokta Atışı Yapıyor

2020 Nükleer Tıp ve Moleküler Görüntüleme Topluluğu Sanal Toplantısı’nda iki yeni tıbbi gelişme tanıtıldı. Yeni geliştirilen PET/MRI yaklaşımıyla hastanın tüm vücudu taranarak, ağrıya nenden olan spesifik noktalar belirlenebiliyor. Bu yeni tüm vücut tarayıcısı sayesinde, vücuttaki tüm sistemik inflamatuvar artirit yükü ilk kez görüntülendi.

Oğuz Sezgin/Gerçek Bilim

On milyonlarca Amerikan vatandaşı kronik ağrılardan şikayetçi olsa da, bu ağrıların sebebini, yerini veya şiddetini gösteren cihaz sayısı çok az. İşte Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden araştırmacıların liderliğini yaptığı yeni bir araştırmada, eşsiz bir PET/MRI(pozitron emisyon tomografisi/manyetik rezonans görüntüleme) görüntüleme metodu sayesinde hastanın kronik ağrısının tam olarak konumu belirlenebiliyor.

“Geçen onlarca yıl içinde emar gibi geleneksel metotların kronik ağrı kaynaklarını belirlemekte faydalı olmadığını onayladık. 18F-FDG izleyicili PET sayesinde artık akut veya kronik ağrı üreteçleri nedeniyle yükselen glukoz metabolizmasını doğru olarak gözlemleyebileceğimizi biliyoruz. İşte araştırmamızda PET/MRI’ın kişinin ağrılarına giden tam moleküler nokta atışı yapabilme potansiyeli olduğunu araştırdık,” diyor projede yer alan araştırmacılardan Sandip Biswal.

Kronik ağrısı olan 65 kişi üzerinde yapılan çalışmada tüm vücut PET/MRI taraması yapıldı ve 18F-FDG izleyicisi ile dokuda glukozun yükseldiği noktalar belirlendi. Bu eşsiz teknoloji sayesinde 58 sübjede ağrı konumları tam olarak konumlandırıldı. Yeni klinik bilgi sayesinde, bu sübjelerin 40’ında ağrı yönetim tedavi planları değiştirildi. Örneğin, araştırmacılar  yıllardır kronik boyu ağrısı çeken ve tedavilere yanıt vermeyen bir hastanın taramayla FDG yükselmesine bağlı olarak, spesifik ağrı konumu belirlendi. Ağrı kaynağının, bir siniri sıkıştıran kılcal damarlar olduğu belirlendi.

Beyaz oklar kronik boyun ağrısının kaynağını gösteriyor

Bu görüntülemeden yola çıkan cerrah, lysis adı verilen bir operasyonla kişinin yıllardır çektiği acıyı büyük oranda hafifletti. “Araştırmamızdan elde ettiğimiz bu sonuçlar, kronik ağrıdan muzdarip kişiler için faydaları olduğunu gösteriyor. Bu kronik moleküler görüntüleme yaklaşımı sayesinde, klinik olarak çözülememiş bir çok vakaya hizmet edebiliriz. Bu temel niteliğindeki çalışmayla, nükleer tıp ve radyolojide yeni bir yan dal doğacağını umut ediyorum,” diyor Biswal.

UEXPLORER ile Farklı Artritler Eşzamanlı Gözlendi

Diğer bir tıbbi görüntüleme devriminde ise araştırmacılar yeni keşfedilen bir tür tüm vücut tarayıcıyla araştırmacılar, vücuttaki artiritin tüm eklem ve organlardaki sistematik etkisini eş zamanlı olarak gözlemleyebiliyor. Artirit sistemik enflamatuvar kondisyonu olarak düşünülse de, mevcut görüntüleme modlarında vücudun sadece belli bölgelerine odaklanılabiliyor. Yeni araştırma sayesinde, tüm vücudun nasıl etkilendiğine dair ilk görüntü alınabilecek.

Tüm vücut görüntülemesiyle,farklı artritlere ait sistemik artrit desenleri

Bu yeni çalışmada UEXPLORER adı verilen ve 2 yıl önce ortaya çıkan yeni bir teknoloji kullanıldı. Teknoloji pozitron emisyon tomografisiyle, bilgisayarlı tomografiyi birleştirerek; daha az radyoaktif takipçi kullanan, yüksek çözünürlüklü tüm vücut görüntüleme vaat ediyor

Yeni görüntülemede romatoid artrit, psoriatik artrit ve osteoartrit hastası 14 kişi yer aldı. Araştırmacılardan biri olan Yasser Abdelhafez, bu çalışma sayesinde sadece tüm vücut artritin görütünlemesi olasılığı değil, aynı zamanda farklı artritlere ait eşsiz sistemik enflamatuvar etkilerinin açığa çıkarılabileceği  gösterildi.

Bu yeni teknik sayesinde tüm eklemlerde artrit hastalığını aktivitesinin görüntülenerek değerlendirilebilir, tedavi ve tedaviye verilen cevap gözlemlenebilir.

Kaynak: Society of Nuclear Medicine and Molecular Imaging (1), (2)

https://www.gercekbilim.com/tibbi-goruntulemede-devrim-yeni-teknoloji-agrinin-kaynagina-nokta-atisi-yapiyor/ .