ETH Zürih Biyosistem Bilimi ve Mühendisliğinde yapılan yeni bir çalışmada, şekerle çalışan çay poşetine benzeyen Tip 1 diyabeti yöneten yakıt hücresi implant geliştirildi. implantı, insülin ve glikoz seviyelerini bağımsız olarak düzenliyor ve aynı zamanda gelecekte diyabet tedavisinde de kullanılabilecek.
Yapılan Çalışmada, tırnaktan biraz daha büyük olan ve bir çay poşetine benzeyen yakıt hücresi, dokunmamış bir kumaşla kaplandı. implant ,yüksek biyouyumluluk derecesi nedeniyle biyotıpta yaygın olarak kullanılan alg türevi bir ürün olan aljinat ile kaplandı.
Derinin altına yerleştiriliyor ve glikozu kontrol altına alıyor
Derinin altına yerleştirilen yakıt hücresi implantı, hücrenin aljinatı vücut sıvısını emerek glikozun yüzeye nüfuz etmesine ve güç merkezine akmasını sağlıyor. Ekip ayrıca implant üzerine bir elektrik akımı üretmek için glikozu glukonik asit ve bir protona bölen bakır bazlı bir nanopartikül anot yerleştirdi. Yakıt hücresi daha sonra, implanttan elektrik akımı yoluyla insülin salgılamak üzere tetiklenebilen ekibin beta hücrelerini içeren bir insülin kapsülü ile birleştirildi.
Kan şekerindeki fazlalığı algıladığında, harekete geçiyor
İki bileşen kendi kendine düzenleyici devre Glikozdan güç alan yakıt hücresi, kan şekerindeki fazlalığı algıladığında, harekete geçti. Bu da beta hücrelerini insülin üretmesi ve salgılaması için uyarır. Kan şekeri seviyeleri düştükçe, yakıt hücresindeki bir eşik sensörünü harekete geçirir, böylece gücü kapanır ve insülin üretimini ve salınımını durdurur.
Bu kendi kendini idame ettiren devre aynı zamanda akıllı telefon gibi izleme ve ayarlamaya izin veren ve hatta tıbbi müdahale için uzaktan erişim potansiyeline sahip bir cihazla iletişim kuracak kadar güç üretiyor. Biyoteknoloji fare modellerinde başarılı bir şekilde test edildi.