Bir grup mühendis, doyma hissinin daha erken tetiklenmesine yardımcı olabilecek ve bir gün obezitenin tedavisine yardımcı olabilecek titreşimli bir hap geliştirdi.
Araştırmaya göre, titreşimli hapı yemeklerden önce yutan domuzlar, yutmayanlara göre yaklaşık yüzde 40 daha az yediler.
Harvard Üniversitesi’nde biyomühendi olan ve araştırmayı yürüten Shriya Srinivasan, “Kilo vermek veya iştahını kontrol etmek isteyen biri için, her yemekten önce alınabilir. Bu gerçekten ilginç olabilir çünkü mevcut diğer farmakolojik tedavilerde gördüğümüz yan etkileri en aza indirebilecek bir seçenek sunacaktır.”
Araştırmacılar hapı geliştirdikten sonra, güvenliğini ve etkinliğini 12 Yorkshire domuzunda test etmek için birçok deney gerçekleştirdiler. Ana beslenme testi için bilim insanları domuzları iki gruba ayırdı; bir gruba titreşimli hap, diğerine ise etkisiz plasebo hapı verildi. Sonraki iki hafta boyunca domuzlara 108 öğün yemek verildi ve cihazın kullanıldığı hayvanlar genel olarak diğer gruba göre önemli ölçüde daha az yemek yedi.
Ayrıca araştırmacılar, cihaz verilmeden önce ve verildikten sonra domuzlardan kan örnekleri aldılar ve titreyen hap atan domuzlarda “açlık hormonu” olarak da bilinen ghrelin seviyesinin kontrol grubuna göre daha düşük olduğunu buldular.
Besleme deneyinin ardından bir endoskopist, domuzların mide astarını değerlendirdi ve herhangi bir aşınma, tahriş veya iltihaplanma olmadığını tespit etti;
Şimdi araştırmacılar, insanlarda klinik deneylerin başlatılması için gerekli bir adım olan hapın üretimini artırmayı planlıyor.
Ekip sonuçların ümit verici olmasına rağmen, “bu çalışmanın sonuçlarının insanlara aktarılıp aktarılamayacağını zamanın göstereceğini belirttiler.