Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Nefroloji Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ömer Toprak, hastaların böbrek fonksiyonlarının korunması, diyalize veya böbrek nakline gitmeden ve yaşam kalitesi bozulmadan daha uzun yaşamaları, hastaların ölüm ve sakatlık riskini azaltmayı amaçlayan kendi soyadını taşıyan “Toprak Böbrek Bakımı” adlı bir kitap hazırladı.
Böbrek nakli geciktirilebilir
Hiçbir besin veya ürün kronik böbrek hastalarında böbrek kürü değildir diyen Doç Dr. Ömer Toprak, “ Böbreklerin kürü ancak böbrek naklidir. Fakat uygun beslenme ve sağlıklı yaşam tarzı ile hastaların diyalize başlaması veya böbrek nakli geciktirilebilmektedir. Yirmi yıla yakın deneyimlerimiz sonucu dünyadaki nefroloji kılavuzlarının üzerine kendi tecrübelerimizi ekleyerek böbrek hastalarında daha başarılı sonuçları olan bir beslenme ve yaşam tarzı modeli olan “Toprak Böbrek Bakımı” ortaya çıktı.
Toprak Böbrek Bakımı, yabancı kılavuzların Türkçeye çevirisi olmadığı, uluslararası tıp literatürüne girmiş bulunan yerli ve milli bir böbrek bakım modeli olduğunu belirten Doç Dr. Toprak “kronik böbrek hastalığı sonucunda uygulanan hemodiyaliz çok pahalı bir işlemdir ve diyalizdeki hastaların 5 yıllık yaşam beklentisi birçok kanserden daha kötüdür.”
Hastaların yaşam kalitesi bozulmadan uzun yaşayabilirler
Toprak Böbrek Bakımı ile hastaların böbrek fonksiyonlarını korumayı amaçladıklarını belirten Doç Dr. Toprak “hastaların diyalize veya böbrek nakline gitmeden ve yaşam kalitesi bozulmadan daha uzun yaşamasını, diyalizden çıkabilme kriterlerine uyan hastalarda diyalizi azaltmayı veya sonlandırmayı ve hastaların ölüm ve sakatlık riskini azaltılmayı amaçlıyoruz.”
Doç Dr. Toprak “Toprak Böbrek Bakımı, 18 yaş ve üzerinde olup kronik böbrek hastalığı olan, hemodiyalize giren, böbrek nakli olmuş veya böbrek nakline ve diyalize aday olan Türkiye’deki 10 milyon, dünyadaki 850 milyon kronik böbrek hastasına hitap etmektedir. Ayrıca hemodiyalizden çıkma veya diyaliz seans sayısının azaltılma ihtimali olanlara, diyabet, hipertansiyon, böbreklerden protein kaybı olanlara ve sağlıklı böbreklere sahip olmak isteyenlere de hitap etmektedir. “
Hedeflerimiz
- a) Diyalizin sonlandırılabilmesi veya diyaliz seans sayısının azaltılması için 6 majör ve 30 minör kriter
- b) Diyalizden çıkabilme veya diyaliz seans sayısının azaltılabilmesi için hasta seçim puantaj sistemi (patent aşamasında)
- c) Toprak Böbrek Bakımı tedavi algoritması
- d) 36 bileşenden oluşan ve hastaların yaşam ve beslenmesini iyileştirmeyi amaçlayan Toprak Böbrek Bakımı uygulamalarını
- e) Günümüzde uygulanmakta olan kılavuzlardaki yaklaşımlarına alternatif olan 28 adet Toprak Böbrek Bakımı uygulamasını belirledik.
Toprak Böbrek Bakımı ile yıllık ölüm oranları 9 kat düştü
Toprak Böbrek Bakımının uygulanabilirliğinin yüzde 95 olup, ek bir maliyetinin olmadığını kaydeden Doç Dr. Toprak “ Diyalize girmesi gerekirken, Toprak Böbrek Bakımı ile diyalizsiz takip ettiğimiz hastalardaki yıllık ölüm oranı diyalizdeki ölüm oranlarından 9 kat daha düşüktür. Klasik bilgi olarak bir kronik böbrek hastası 3 aydan daha fazla süreyle hemodiyalize girdimi artık o hasta diyalizden çıkamaz diye bilinmektedir. Halbuki biz bunun doğru olmadığını Toprak Böbrek Bakımı ile gösterdik. Yedi, sekiz yıl gibi uzun yıllar diyalize giren hastaları 5.5 yıl süreyle diyalizden çıkararak veya diyaliz seans sayılarını azaltarak sağlıkla takip edebilmenin mümkün olabildiğini gösterdik.“
Toprak Böbrek Bakımı ile binlerce böbrek hastasının diyalize daha geç girdigini belirten Doç Dr. Toprak “daha geç böbrek nakli olmakta, yaşam kaliteleri bozulmadan daha uzun yaşamakta, binlerce diyaliz hastası diyalizden çıkmakta veya diyaliz seans sayısı azalmakta ve milyarlarca lira tasarruf edilmektedir” dedi.