Japon medyasına göre Japonya Tıp Koleji’ndeki araştırmacılar, kan grubundan bağımsız olarak herhangi bir hastaya encekte edilebilen yapay kan geliştirdi. Yapan kan sayesinde yaralılara hastaneye gelmeden kan nakli yapılabileceği ve bunun da hayatta kalma oranını önemli ölçüde arttıracağı belirtildi.
Henüz insan üzerinde denenmeyen bu kan, kanaması olan 10 tavşan üzerinde test edildi. Tavşanların 6’sı bu kan sayesinde hayatta kaldı. Araştırmacılar hayvanlarda hiçbir yan etki veya pıhtılaşma sorunu yaşanmadığını belirtti.
Türkiye’de en çok bulunan kan grupları
Kan Grubu, insan kanındaki antikorlara bakılarak, kanın özelliğini belirtmek için oluşturulmuş sınıflandırma sistemidir. A, B, AB ve 0 türleri mevcut. Bundan bağımsız olarak, Rh değeri + veya – değerinde olabiliyor. Bu iki sistemin kombinasyonundan 8’li kan grubu tablosu ortaya çıkıyor.
Türkiye’de halkın yüzde 37’si A Rh pozitif, yüzde 30’u 0 Rh pozitif, yüzde 14’ü B Rh pozitif, yüzde 7’s, A Rh negatif, yüzde 5’i AB Rh pozitif, yüzde 4’ü 0 Rh negatif, yüzde 2’si B Rh negatif, yüzde 1’i de AB Rh negatif kan taşıyor.