Ana Sayfa Tıp&Sağlık Tüplerin Bağlanması Doğum Kontrol İçin Düşünüldüğü Kadar Güvenilir Olmayabilir

Tüplerin Bağlanması Doğum Kontrol İçin Düşünüldüğü Kadar Güvenilir Olmayabilir

Kaliforniya Üniversitesi, San Francisco’daki bilim insanlarının liderliğinde yapılan araştırma, tüp sterilizasyonundan sonra  insanların yüzde 5’inden fazlasında kazara gebelik meydana gelebileceğini buldu.

Buna karşılık, rahim içi bir cihaz veya bir doğum kontrol implantının yüzde 99  daha güvenli olduğu kaydedildi.

Araştırmacılar, tüp sterilizasyondan sonra hamile kalmak, döllenmiş yumurtanın rahim dışında tutunup büyüdüğü ve nihayetinde yaşamaz hale geldiği ve annenin sağlığını tehdit edebildiği dış gebelik riskini artırdığı kaydedildi.

Araştırmacılar, tüp cerrahisinin gebeliği önlemede en iyi yol olarak kabul edilemeyeceğini, doğum kontrol kolu implantı veya RİA kullanan kişilerin tüpleri bağlananlara göre hamile kalma olasılıklarının daha düşük olduğu belirtildi.

Tüp sterilizasyonu, ABD’de kalıcı doğum kontrolü için en yaygın yollardan biridir ve 30’lu yaşlardaki kadınların yüzde 20’sinden fazlası ve 40’lı yaşlardaki kadınların neredeyse yüzde 40’ı bu prosedürlere tabi tutulmaktadır.

Hastalara genellikle ek doğum kontrol yöntemleri kullanmalarına gerek kalmadığı konusunda güvence verilir.

Ancak, hangi prosedürün yapıldığına ve nasıl yapıldığına bağlı olarak, tüp sterilizasyonu bir kişinin doğurganlığına kalıcı bir son vermeyebilir.

Amerikan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları Koleji (ACOG), 1978’de başlayıp 1986’da sonlandırdığı  çalışmasında, kadın sterilizasyonundan sonra gebelik oranının beş yıl içinde yaklaşık yüzde bir olduğunu bildiriyor.

Schwarz ve UCSF, Johns Hopkins Üniversitesi, Cornell Üniversitesi ve California Üniversitesi, Davis’ten ekibince yapılan çalışmada, 2013 ile 2015 yılları arasında tüplerini bağlatan 15 ila 44 yaşları arasındaki 4 binden fazla Amerikalıdan toplanan verilerde, kohortlarının yaklaşık yüzde 3’ünün prosedürlerini yaptırdıktan sonraki bir yıl içinde hamile kaldığını, tüp sterilizasyonundan on yıl sonra ise gebelik oranı yüzde 8,4 olduğu belirtildi.

Bulgular, tüp sterilizasyonu prosedürü uygulanan hastaların yüzde 2’sinden fazlasının bir yıl içinde, yüzde 6’sından fazlasının ise beş yıl içinde hamile kaldığını bulan California eyaletinin yakın tarihli bir analiziyle örtüşüyor.

Son yıllarda fallop tüplerine cihaz yerleştirmenin güvenliği ciddi şekilde sorgulandı ve en popüler cihaz, 2002’den itibaren hastalarda 4 binden fazla gebeliğe yol açtıktan sonra 2020 itibarıyla kullanımdan kaldırıldı.

Araştırmacılar, “Bulgularımız, kalıcı doğum kontrol prosedürlerinin etkinliğinin sürekli olarak izlenmesinin gerekliliğini vurguluyor,”

Pregnancy after Tubal Sterilization in the United States, 2002 to 2015

We estimated rates of pregnancy after tubal sterilization using data from four waves of the National Survey of Family Growth (NSFG), representative samples of U.S. women aged 15 to 44 years, collected in 2002, 2006 to 2010, 2011 to 2013, and 2013 to 2015. Survey weighting was used in survival analysis to examine time to first pregnancy after tubal sterilization.

Data from these participants were censored after a tubal reversal procedure, infertility treatment, hysterectomy, or bilateral oophorectomy. Reported pregnancy rates after tubal sterilization procedures were examined by using Kaplan–Meier curves and then multivariable Cox proportional-hazards models to examine the effects of age at tubal sterilization, race/ethnicity, education, Medicaid funding, and postpartum versus interval procedures.