Ana Sayfa Tıp&Sağlık Türk Gastroenteroloji Derneği Halk Toplantıları

Türk Gastroenteroloji Derneği Halk Toplantıları

Türk Gastroenteroloji Derneği (TGD), halkı bilgilendirmek amacıyla Türkiye’yi karış karış dolaşmaya devam ediyor. Türk Gastroenteroloji Derneği tarafından, Toplumsal Farkındalık Projeleri kapsamında “Farkında Ol, Geç Kalma!” sloganı ile Sindirim Sistemi Hastalıkları Bilgilendirme Programı düzenleniyor. 2017 yılında başlayan ve bugüne kadar 16 farklı ilde ücretsiz olarak yapılan toplantıların Nisan ayındaki rotası; Samsun, Mersin ve Diyarbakır oldu.  

Türk Gastroenteroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Serhat Bor, ‘Sindirim Sistemi Hastalıkları Bilgilendirme Programı’ ile bu sene içerisinde Kocaeli, Bursa ve İstanbul-Bakırköy, Samsun, Mersin ve Diyarbakır’da Halk Toplantıları gerçekleştirdiklerini ifade etti. Proje ile halk toplantılarının gerçekleştiği iller başta olmak üzere daha bilinçli bir toplum oluşturulmasına katkı sunmayı hedeflediklerini belirten Prof. Dr. Bor, “Halk Toplantıları sayesinde, halkımızı sağlıklı bir yaşam ve gelecek için bilgilendirmeye devam ediyoruz” dedi.

16 Nisan’da Samsun İlkadım  Belediyesi’nin katkılarıyla Gazi Sosyal Tesisleri’nde, 18 Nisan’da Mersin Yenişehir Belediyesi’nin katkılarıyla Atatürk Kültür Merkezi’nde ve 19 Nisan’da Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla Diyarbakır Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen programlarla, alanında uzman birçok hekim halkı bilinçlendirme amacıyla bir araya geldi.

Katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği toplantılarda konuşan TGD Başkanı Prof. Dr. Bor, sindirim sistemi hastalıklarının ülkemizde çok sık yaşanmasına rağmen kişi başına düşen gastroenterolog oranının azlığına dikkat çekti. Bu konuyla ilgili, “Türkiye’nin neredeyse 100 kişiden 70’inin en az bir tane sindirim sistemi yakınması var. Türkiye’nin 3’te 1’inin de sindirim sistemi hastalığı var” açıklamasında bulundu. Hasta sayısının bu denli çok olmasına rağmen Türkiye’de gastroenterolog sayısının sadece 906 olduğu bilgisini veren Bor, “Bu rakam Bosna Hersek’ten sonraki ne kötü rakamdır. Avrupa ortalaması yüz bin de 4 iken Türkiye ortalaması 100 binde 1’dir. Bin 500 gastroenteroloji açığı vardır. Bunları bilmekte yarar var. Bu bilincin artmasını istiyoruz.” dedi.

SAMSUN’DA PANKREAS KANSERİ MASAYA YATIRILDI

Samsun İlkadım Belediyesi’nin katkılarıyla, ücretsiz olarak gerçekleşen Halk Bilgilendirme Toplantısı, 16 Nisan Salı günü İlkadım Belediyesi Gazi Sosyal Tesisleri’nde yapıldı. Programın açılış konuşmasını yapan İlkadım Belediye Başkan Yardımcısı Şerif Mırık, bu tür programlara İlkadım Belediyesi olarak her zaman destek vereceklerini söyledi. Bu tür programlara ihtiyaçları olduğunu ifade eden Mırık, “Bu programlar sağlığımızı ve aynı zamanda da sosyal birlikteliğimizi sağlayan programlar. İnşallah program sonunda buradan bir şeyler öğrenmiş olarak döneceğiz” dedi. 

Mırık’ın konuşmasının ardından Türk Gastroenteroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Serhat Bor’un açılış konuşması ve ‘’Gastroenterolog Kimdir?’’ başlıklı sunumuyla başlayan program, alanında uzman hekimlerin konuşmalarıyla devam etti. 

Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nden Doç. Dr. Beytullah Yıldırım “Kabızlık, Şişkinlik, Hassas Bağırsak” ve Prof. Dr. Ahmet Bektaş “Reflü ve Mide Ağrısı’’; Mersin Üniversitesi’nden Prof. Dr. Orhan Sezgin ise “Pankreas Kanseri ve Pankreas Hastalıkları’’na dair bilinmesi gerekenleri ve önerileri katılımcılarla paylaştı. Pankreas Kanserinde erken tanının önemine dikkat çekildi.

MERSİN’DE SARILIK VE HEPATİT HAKKINDA BİLGİ VERİLDİ

‘Sindirim Sistemi Hastalıkları Bilgilendirme Programı’nın 15’incisi Mersin’de gerçekleştirildi. Yenişehir Belediyesi’nin katkılarıyla Atatürk Kültür Merkezi’nde ücretsiz olarak yapılan etkinlikte reflü, gaz, şişkinlik, sarılık, hepatit gibi toplumda çok sık görülen hastalıklar hakkında katılımcılara bilgiler verildi. Toplantı açılış konuşmalarını Yenişehir Belediye Başkanı Ecz. Abdullah Özyiğit ve Türk Gastroenteroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Serhat Bor yaptı.

Toplantının açılışında konuşan Yenişehir Belediye Başkanı Özyiğit, Türkiye’de insanların hastalanıncaya kadar yola devam ettiklerini, hastalandıktan sonra çare aramaya başladıklarını söyledi. Özyiğit, “Halbuki ‘hastalanmadan önce ne yapmak gerekir’ ya da ‘daha sağlıklı bir toplum için ne yapmak gerekir’ noktasında hepimize düşen görevler var. Bu konuda belediyelerimize çok misyon yüklenmiş durumda” dedi.

Açılışta söz alan Prof. Dr. Serhat Bor, ‘Gastroenterolog kimdir?’ sorusuna da yanıt vererek, insanların yedikleri her şeyin ağızdan girip vücuttan çıkana kadar izlediği yolun kendi alanları olduğunu söyledi. Ayrıca karaciğer, safra yolları, pankreasın da gastroenterolojinin işi olduğunu kaydeden Bor, “Kapadokya’da yaptığımız bir çalışmanın sonuçlarına göre, Türkiye’de en az bir sindirim sistemi sorunu olan insanların oranı yüzde 70. Çok ciddi bir rakam. Toplumun kabaca üçte birinin gastroenteroloji hastalıkları olduğunu biliyoruz. Reflü, kabızlık, şişkinlik gibi” şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından Mersin Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Uzm. Dr. Serkan Yalaki, “Gaz, Kabızlık, Şişkinlik, Hassas Bağırsak Sendromu”; Mersin Üniversitesi’nden Prof. Dr. Orhan Sezgin, “Reflü ve Mide Ağrısı” ve Mersin Üniversitesi’nden Prof. Dr. Fehmi Ateş ise “Sarılık ve Hepatit” konularında katılımcılara bilgi verdi.

DİYARBAKIR’DA MİDE, BAĞIRSAK VE SAFRA KESESİ KONULARI ELE ALINDI 

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla bilgilendirme programı düzenlendi. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Kongre Merkezi tiyatro salonunda yapılan ve yoğun katılımla gerçekleştirilen etkinliğe, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı, TGD Başkanı Prof. Dr. Serhat Bor, Doç. Dr. Mustafa Yakut, Doç. Dr. Feyzullah Uçmak, Prof. Dr. Mehmet Dursun ve çok sayıda davetli katıldı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı’nın açılış konuşmasının ardından söz alan Prof. Dr. Serhat Bor şunları söyledi:

“Türk Gastroenteroloji Derneği olarak misyonumuz, halkımızın sağlıklı bir sindirim sistemi için neler yapılması gerektiği ayrıca sindirim sistemi hastalıklarında tanı ve tedavi konusunda yol göstermek ve bu konularda en yetkili bilim insanlarımızın bilgilerini paylaşmalarını sağlamaktır. Halk Sağlığı açısından bakıldığında hastalıklarla mücadelenin öneminde öne çıkan faktörler hastalığın sıklığı ve yaşamsal tehlikesi yaratıp yaratmadığıdır. Hastaları doğru bilgilendirmek ve aynı hastalığa yakalananların iletişim kurmasını sağlamak da görevlerimiz arasındadır. Bu amaçlar doğrultusunda sürdürdüğümüz etkinliklerin önemli bir ayağı da Diyarbakır’da gerçekleşti.” dedi.