Her yıl Ocak ayının ilk Pazar gününden başlayan hafta, verem ile ilgili toplumun bilgilendirilmesi ve bu hastalığa bütün kesimlerin dikkatinin çekilmesi amacıyla “Verem Eğitim ve Propaganda Haftası” olarak ilki 1947’de başlanmış olup, bu yıl 72.si kutlanmaktadır.
Robert Koch tarafından tüberküloz basilinin keşfedildiği ve hastalığın teşhis ve tedavisinin yolunu açan 24 Mart 1882 gününden bugüne geçen 137 yılda ne yazık ki Tüberküloz tüm dünyada halen ilk on ölüm sebebi arasında yer almaktadır.
İnsanlık tarihi kadar eski, bulaşıcı bir hastalık olan “Tüberküloz” günümüzde de önemini koruyan bir halk sağlığı sorunu olmaya devam etmektedir.
Birleşmiş Milletlerin sağlıkla ilgili Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin biri de “2030 yılına kadar tüberküloz epidemisini sona erdirmek” tir.
Türkiye’de uzun yıllardır başarı ile sürdürülen tüberküloz ile mücadele programları sayesinde tüberküloz insidansı yüz binde 15,3’e kadar düşürülmüştür.
1971 yılında İstanbul’da kurulan ve Beşeri İlaç ve İlaç Hammaddesi üreten Koçak Farma İlaç ve Kimya Sanayi A.Ş. Tüberküloz ilaçlarının ülkemizde yerli ve milli olarak 48 yıldır üretimini gerçekleştirmektedir.
Kuruluşunda rifampisin hammaddesi üretimi ile tüberküloz ilacı üretmeye başlayan Koçak Farma, bugün 15’i aşan Tüberküloz ilacı ile Türkiye’nin en önemli Tüberküloz ilaçları üreticisi ve çeşitliliği ile tek tedarikçisidir.
Koçak Farma birçok farklı alanda Türk ve Dünya Tıbbına hizmet etmektedir. Çerkezköy OSB ‘de yer alan 140.000 m2 açık, 100.000 m2 kapalı alana sahip üretim tesislerinde biyoteknolojik ilaçlar da dahil olmak üzere 700 farklı ilaç, hammadde üretimi yapmaktadır.
Türkiye’de kullanılan her iki anti kanser ilacından birinin üreticisi olan Koçak Farma, 50.000 m2 alanda kurulu 80 milyon ünite/yıl Üretim kapasitesine sahip İstanbul/Ayazağa serum üretim tesisleri ile aynı zamanda Türkiye’nin en büyük serum üreticisi konumundadır.