Ana Sayfa Manşet Türkiye’nin Yapay Zeka stratejisi

Türkiye’nin Yapay Zeka stratejisi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç ile birlikte Türkiye’nin 2025 yapa zeka vizyonunu tanıttı. Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi’nin lansmanı için için düzenlenen etkinlikte konuşan Bakan Varank, “Stratejimizde belirlenen tedbirlerle desteklerimizi daha da etkinleştireceğiz ve bu alanda da yeni ‘unicorn’lar çıkaracağız” dedi.

YAPAY ZEKA YOL HARİTASI

Türkiye’nin yapay zeka alanında yol haritası niteliğindeki strateji belgesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı Genelgesi geçen hafta Resmi Gazete’de yayınlandı. Türkiye’nin bu alandaki ilk ve en kapsamlı çerçeve metni olma özelliğini taşıyan belge, Bilişim Vadisi’nde düzenlenen törenle kamuoyuna tanıtıldı.

 

KALKINMA HEDEFLERİ ARASINDA

11. Kalkınma Planı ile 2021 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı doğrultusunda Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan strateji belgesinin tanıtımında Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank ile birlikte Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç da birer konuşma yaptı.

 

SAYILI ÜLKE ARASINA GİRDİ

Bakan Varank, bu belge ile Türkiye’nin yapay zeka alanında strateji yayımlayan sayılı ülkeler arasında yerini aldığını belirterek “2025’te yapay zeka teknolojilerinin milli hasılamıza katkısını yüzde 5’e çıkarmayı hedefliyoruz. Ülkemizin uluslararası yapay zeka endekslerinde ilk 20’de yer almasını amaçlıyoruz.” dedi.

 

İNSAN GÜCÜ VE AR-GE

Bu hedefleri gerçekleştirebilmenin birinci şartının nitelikli insan kaynağından geçtiğini kaydeden Varank, “2025’te bu alandaki istihdamın en az 50 bine ulaşmasını hedefliyoruz. Hedeflere ulaşmanın bir diğer ön şartı da Ar-Ge ve inovasyon kültürünü yaygınlaştırmak ve girişimciliği geliştirmek.” diye konuştu.

 

YENİ UNİCORN’LAR

Varank, Türkiye’deki girişim ekosisteminin yakın zamanda çıkardığı “unicorn”larla tüm dünyanın dikkatini çekmeyi başardığını vurgulayarak “Yapay Zeka Stratejimizde belirlenen tedbirlerle desteklerimizi daha da etkinleştireceğiz ve bu alanda da yeni ‘unicorn’lar çıkaracağız.” dedi.

 

YAPAY ZEKA ÇAĞRISI

TÜBİTAK’ta Yapay Zeka Enstitüsü kurduklarını anımsatan Varank, “Yapay Zeka Enstitümüz bünyesinde uygulayacağımız yeni bir TEYDEB destek programından da bahsetmek istiyorum. Bu destekle öncelikli olarak belirlediğimiz alanlarda yani akıllı üretim sistemleri, akıllı tarım, akıllı finans ve iklim değişikliği alanlarında sanayinin ihtiyaç duyduğu yapay zeka çözümlerinin ülkemizdeki teknoloji şirketleri ve üniversiteler tarafından geliştirilmesini sağlayacağız. Yakın zamanda proje teklif çağrısını ilan edeceğiz.” diye konuştu.

 

DİJİTAL DUVARA ÇARPIYOR

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Koç, her şeyin dijitalleştiği yeni bir dünyaya koşar adımlarla ilerlendiğini kaydederek “Geleneksel teknolojilerin dijital bir duvara çarptığı günümüzde, ‘Müreffeh bir Türkiye için çevik ve sürdürülebilir yapay zeka ekosistemiyle küresel ölçekte değer üretmek’ vizyonuyla 2021-2025 Ulusal Yapay Zeka Stratejimizi hazırladık.” dedi.

 

BEŞERİ SERMAYE

Birinci önceliklerinin, beşeri sermaye olduğunu vurgulayan Koç, “Öncelikle araştırmacı ve uygulayıcı istihdamı destekleyeceğiz. Yapay zeka alanında yeni mezun sayısı artacak. Yükseköğretim öncesi gençlere yönelik tematik programları yaygınlaştıracağız.” diye konuştu.

 

YÖNLENDİRME KURULU

Koç, kamu, STK’lar, özel sektör, üniversiteler birlikte çalışacaklarını vurgulayarak Belgenin uygulama süreci, Cumhurbaşkanı Yardımcımızın başkanlık edeceği ‘Yönlendirme Kurulu’ tarafından koordine edilecek. Ayrıca, yapay zeka ekosistemi danışma grubu ve eylem koordinasyon grubu kuracak, idari ve teknik koordinasyonu sağlamak üzere geniş katılımlı çalışma grupları oluşturacağız.” dedi.

 

YAPAY ZEKA SESLİ ASİSTANLAR

Tanıtım toplantısında yapay zeka ve hologram teknolojileri de kullanıldı. Bakan Varank, Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Koç ile programın sunucusu Canan Yener Reçber hologram teknolojisi ile ekrana yansıtıldı. Koç’un konuşmasının ardından hologramdaki sunucu, Varank’ı kürsüye davet etti. Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Koç, yapay zeka sesli asistanlar Bilge ve Bilgin’i tanıttı. Yapay zeka ürünü ikizler, Varank ve Koç’un dijital ikizlerini çıkardı ve ekrana yansıttı.

 

YERLİ VE MİLLİ DİJİTAL İKİZLER

Bakan Varank’ın dijital ikizi, Bilge ve Bilgin’e “Size yerli ve milli dijital ikizler diyebilir miyiz?” sorusunu yöneltti. Dijital ikizlerden Bilgin, yerli ve milli olduklarını ifade ederek “Yapay zeka teknolojisiyle daha fazla yerli ve milli ürünün hayata geçirilmesine katkıda bulunacağız.” yanıtını verdi.

 

Türkiye’nin teknoloji ve inovasyon üssü Bilişim Vadisi’nde gerçekleştirilen tanıtım toplantısına Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, rektörler ve bilim insanları katıldı.

 

Ulusal Yapay Zeka Stratejisi’ne ulaşmak için tıklayınız.