Haberin içeriğini okuyunca tebessüm ediyoruz!
Sağlık kültürümüz anadolu dışına taşmış gözüküyor, kendine teşhis koyup tedavi düzenlemek ve hekime “ilaç yazdırmak” için gitmek……
“İlaç yazdırmak” artık bir de facto olmaktan çıkıp legalleşmeye adım atmış gibi:( WA
Avrupa ülkeleri arasında en fazla göç alan ülkelerden Fransa, yaklaşık 300 bin Türkiyeli göçmene ev sahipliği yapıyor.
Hüseyin Koyuncu / euronews
Fransız doktorlara Türkiyeli hastalar hakkında ne düşündüklerini sorduk. Doktorlar öne çıkan sorunların,
-güvensizlik,
-antibiyotik takıntısı,
-dil problemi olduğuna dikkat çekiyor.
Türklerin yoğun olarak yaşadığı bir mahallede çalışan bir diş hekimiyse, “Türklerin nasıl cana yakın olduklarını” anlattı.
Fransa’nın farklı kentlerinde çalışan dört doktorun bu konudaki görüşlerini aldık.
Doktor Philippe: Kendi kendilerine teşhisi koymuş oluyorlar
Doktor Philippe Türk kökenli hastalarıyla yaşadığı sorunların başında doktor hasta arasındaki “güvensizliğin” olduğunu vurguluyor:
“Bana gelen Türk hastalarla genelde aynı sorunla baş etmek zorundayım. Hasta daha muayene olmadan, kendi kendine teşhisi koymuş oluyor ve ona göre ilaç talep ediyor. Birçok hasta hemen iyileşmek için antibiyotik istiyor, ama Türk hastalarındaki antibiyotik tutkusu kesinlikle daha belirgin”
‘Antibiyotik olmadan tedavi olunabileceğine inanmıyorlar’
Viral enfeksiyonlar için antibiyotik yazmamaya özen gösterdiğini ifade eden Doktor Philippe, bundan dolayı bazı Türk hastalarının sert tepkisiyle karşılaştığını belirtiyor:
“Hastalarıma bazen antibiyotiklerin kendilerine fayda sağlamayacağını, aksine kendileri için zararlık olabileceğini anlatıyorum. Fakat Türkler buna anlamakta zorluk çekebiliyor. Neden aynı hastalığa yakalanan komşuma antibiyotik yazıldı gibi yorumlarda bulunuyorlar. Hatta bazıları verdiğim ilaçları beğenmeyip bir kaç gün sonra başka bir pratisyenden antibiyotik aldığını biliyorum. Haliyle bağışıklık sistemi sayesinde bir kaç gün sonra hasta iyileşiyor, ama bunun antibiyotikler sayesinde olduğuna inanıyor. Antibiyotik olmadan tedavi olunabileceğine inanmıyorlar.”
*Hasta-doktor mahremiyeti gerekçesiyle doktorların isimleri değiştirildi
tamamı için kaynağa bakınız